Feketeerdei meggytorta
Kicsi unokahúgom nem régen lett 1 éves. Sokat törtem a fejem, mit is adjak egy pici lánynak, aki már dúskál a játékokban, a plüssállatkákban és a ruhácskákban? Sógornőmmel közös megegyezés alapján arra jutottunk, hogy sütök neki egy születésnapi tortát.
Már csak az volt a kérdés, milyen ízű legyen? Mindenképp olyan tortát szerettem volna, ami olyan igazi szülinapi torta, tehát az ünnephez méltó és szépen fel lehet díszíteni. Végül a feketeerdőt választottam. Azt mindenki szereti. 🙂 Remélhetőleg az ünnepelt is szeretni fogja.
Bár az eredeti recept cseresznyepálinkát ír a lapok meglocsolásához, mivel kisgyereknek készült a torta, ezért cukorsziruppal kentem meg a lapokat, hogy ne száradjanak ki. A tölteléknek való meggyet pedig negyedekre vágtam, hogy könnyebben tudja majd enni az ünnepelt.
Hozzávalók
A piskótához:
- 20 dkg finomliszt
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 12 dkg durvára vágott étcsokoládé
- 6 tojás
- 15 dkg nádcukor
- 18 dkg olvasztott vaj
A cukorsziruphoz:
- 50 g kristálycukor
- 50 ml víz
A vaníliakrémhez:
- 500 ml cukrászhab (édesített, így nem kell hozzá plusz cukor)
- 1 tk vaníliakivonat
Továbbá:
- 50 dkg kimagozott meggy negyedekbe vágva (12 legszebb szemet tegyük félre a díszítéshez)
- csokoládéforgács a díszítéshez
Elkészítés
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A lisztet, a kakaót és a sót tálba szitáljuk. A csokoládét mikróban kisebb adagokban megolvasztjuk.
- A tojássárgákat a nádcukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró csokoládét és összedolgozzuk. A száraz alapanyagokat felváltva az olvasztott vajjal kisebb adagokban a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk.
- A tésztát a tortaformába simítjuk és kb 40-45 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha megsült, hagyjuk a formában még 10 percig, aztán a sütőpapírt lehúzva róla, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a torta teteje púpos lesz, fordítsuk meg, hogy az alja legyen felül, így egyenes lesz a torta teteje.
- A vaníliakrémhez a tejszínt a vaníliakivonattal kemény habbá verjük. A cukorsziruphoz a cukrot és a vizet egy kis lábosban felforraljuk és hagyjuk pár percig rotyogni, míg kissé besűrűsödik.
- Amikor a torta kihűlt, vízszintesen háromfelé vágjuk. Az alsó lapot a cukorsziruppal egy ecset segítségével megkenjük. Jól megpakoljuk a darabolt meggy felével. Rákenjük a vaníliakrém egyharmadát.
- Rátesszük a középső tortalapot, megkenjük azt is cukorsziruppal és elegyengetjük rajta a maradék aprított meggyet. Megkenjük még egyharmad krémmel, és rátesszük a felső lapot is.
- A maradék krémmel beborítjuk a tortát, képzeletben 12 szeletre osztjuk és ez alapján díszítjük fel még kevés krémmel, a félretett meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal.
És jelentem, a tortának sikere volt, ahogy meglátta a kis ünnepelt, rögtön lecsapott rá és a mosoly az arcán felért egy Michelin-csillaggal. 🙂
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!