Húsvéti narancsos-kókuszos répatorta, fehér csokis habbal

Húsvéti narancsos-kókuszos répatorta, fehér csokis habbal

Nyuszika bemegy a kocsmába, jó erősen rácsap a pultra és elkiáltja magát:
– Répatortát kérek!
Mire a kocsmáros:
– Nincsen.
Másnap megint bemegy Nyuszika a kocsmába és rácsap a pultra:
– Répatortát kérek!
– Nincsen!
Harmadik nap megint bemegy a kocsmába és rácsap a pultra…
– Répatortát kérek!
– Nyuszika, ha még egy rácsapsz a pultra, odaszögezem a kezed!
Negyedik nap bemegy Nyuszika a kocsmába és megkérdezi:
– Van szög?
– Nincsen.
– Akkor répatortát kérek!

Ugye, hogy ez az egyik legelső vicc, amit hallottunk gyerekkorunkban? 🙂

Sosem sütöttem még répatortát (répás kekszet már igen) és szokásomhoz híven ismét egy saját variációval álltam elő. A narancs-répa párosítás jó ötletnek bizonyult, már csak azért is, mert amúgy nem lenne sok lehetőség a megbontott narancs marmelád elhasználására. Ha nincsen otthon citromfű, akkor elhagyható vagy kevés citromhéjjal helyettesíthető.
Ezt a kombót még izgalmasabbá teszi a kókusz is. Nagyon szerettük, hamar el is fogyott. 🙂

Mikor a legalkalmasabb répatortát sütni? Hát Húsvétkor. 🙂 Ez okból kedvet kaptam a különlegesebb díszítéshez is (itt a marcipán répára gondolok), így nem csak finom, hanem pofás kis torta is lett belőle.

Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, mivel a narancs marmeládnak van egy kis kesernyés mellékíze, ami másnapra elhalványul.
Aki nem kedveli vagy fél ettől az enyhén kesernyés íztől, használjon édesebb narancslekvárt.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg sárgarépa, lereszelve
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg porcukor/nyírfacukor
  • 2 ek méz
  • 2 nagy tojás
  • 0,7 dl napraforgó olaj
  • 1 csapott kk porított narancshéj
  • 1 púpos kk szódabikarbóna
  • 1 csapott tk morzsolt citromfű
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 3 ek narancs marmelád (vagy édesebb narancslekvár)

A bevonáshoz:

  • 2 dl cukrászhab
  • 10 dkg fehércsoki

A díszítéshez:

  • 10 db marcipánrépa

Elkészítés

  1. Először összekeverjük a lisztet, a kókuszt, a narancshéjat, a citromfüvet és a szódabikarbónát.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
  3. A porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük, majd beledolgozzuk az olajat és a mézet is.
  4. Mehet bele a sárgarépa, majd kisebb adagokban a lisztes keverék.
  5. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és az egész keveréket egy 20 cm-es tortaformába simítjuk (amibe előzőleg sütőpapírt vágtunk). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
  6. Ha a torta megsült, rácsra téve teljesen kihűtjük, majd félbevágjuk és az alsó lapot megkenjük narancslekvárral. Visszatesszük a tetejét.
  7. A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk az aprított fehércsokit, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ezután a keveréket lehűtjük, majd robotgéppel jó habosra felverjük.
  8. A fehércsokis habbal bekenjük a torta tetejét és oldalát, végezetül marcipán répákkal díszítjük. (Tetszés szerint előre bejelölhetjük a szeleteket.)

Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*