Feketeerdei meggytorta

Feketeerdei meggytorta

Kicsi unokahúgom nem régen lett 1 éves. Sokat törtem a fejem, mit is adjak egy pici lánynak, aki már dúskál a játékokban, a plüssállatkákban és a ruhácskákban? Sógornőmmel közös megegyezés alapján arra jutottunk, hogy sütök neki egy születésnapi tortát.

Már csak az volt a kérdés, milyen ízű legyen? Mindenképp olyan tortát szerettem volna, ami olyan igazi szülinapi torta, tehát az ünnephez méltó és szépen fel lehet díszíteni. Végül a feketeerdőt választottam. Azt mindenki szereti. 🙂 Remélhetőleg az ünnepelt is szeretni fogja.

Bár az eredeti recept cseresznyepálinkát ír a lapok meglocsolásához, mivel kisgyereknek készült a torta, ezért cukorsziruppal kentem meg a lapokat, hogy ne száradjanak ki. A tölteléknek való meggyet pedig negyedekre vágtam, hogy könnyebben tudja majd enni az ünnepelt.

Hozzávalók

A piskótához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg durvára vágott étcsokoládé
  • 6 tojás
  • 15 dkg nádcukor
  • 18 dkg olvasztott vaj

A cukorsziruphoz:

  • 50 g kristálycukor
  • 50 ml víz

A vaníliakrémhez:

  • 500 ml cukrászhab (édesített, így nem kell hozzá plusz cukor)
  • 1 tk vaníliakivonat

Továbbá:

  • 50 dkg kimagozott meggy negyedekbe vágva (12 legszebb szemet tegyük félre a díszítéshez)
  • csokoládéforgács a díszítéshez

Elkészítés

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. A lisztet, a kakaót és a sót tálba szitáljuk. A csokoládét mikróban kisebb adagokban megolvasztjuk.
  3. A tojássárgákat a nádcukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró csokoládét és összedolgozzuk. A száraz alapanyagokat felváltva az olvasztott vajjal kisebb adagokban a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk.
  4. A tésztát a tortaformába simítjuk és kb 40-45 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha megsült, hagyjuk a formában még 10 percig, aztán a sütőpapírt lehúzva róla, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a torta teteje púpos lesz, fordítsuk meg, hogy az alja legyen felül, így egyenes lesz a torta teteje.
  5. A vaníliakrémhez a tejszínt a vaníliakivonattal kemény habbá verjük. A cukorsziruphoz a cukrot és a vizet egy kis lábosban felforraljuk és hagyjuk pár percig rotyogni, míg kissé besűrűsödik.
  6. Amikor a torta kihűlt, vízszintesen háromfelé vágjuk. Az alsó lapot a cukorsziruppal egy ecset segítségével megkenjük. Jól megpakoljuk a darabolt meggy felével. Rákenjük a vaníliakrém egyharmadát.
  7. Rátesszük a középső tortalapot, megkenjük azt is cukorsziruppal és elegyengetjük rajta a maradék aprított meggyet. Megkenjük még egyharmad krémmel, és rátesszük a felső lapot is.
  8. A maradék krémmel beborítjuk a tortát, képzeletben 12 szeletre osztjuk és ez alapján díszítjük fel még kevés krémmel, a félretett meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal.

És jelentem, a tortának sikere volt, ahogy meglátta a kis ünnepelt, rögtön lecsapott rá és a mosoly az arcán felért egy Michelin-csillaggal. 🙂

 

Lezárt téma.