Diócska, ahogy én készítem

Diócska, ahogy én készítem

Régi nagy kedvencem a Diócska. Lakodalmak kedvelt aprósüteménye. Még először vidéken kóstoltam kiskoromban, mikor egy ismerősnél lagzira készültek és mikor látogatóba mentem hozzájuk, épp diócskát sütöttek. Sajnos csak egyet kóstolhattam meg belőle, de azóta is az egyik kedvencem.

Nagyon sokáig nem találkoztam vele aztán, míg nem sok évvel ezelőtt megláttam a dióformákat egy háztartási üzletben. Vettem is 2-3 csomaggal. Persze most már szinte bárhol könnyedén beszerezhető,  akkor azonban nem láttam máshol. A csomagolás hátulján lévő receptet próbáltam ki, azonban az idő folyamán sikerült a számomra tökéletes diócskát megalkotnom.

Nem szoktam nagyon megtömni a vajkrémmel, mivel számomra a túl sok vajkrém 2-3 db után kissé émelyítő lehet, azonban, ha eltaláljuk a krém mennyiségét, tökéletesen kiegészíti egymást a krém és a tészta, hogy ne legyen se tömény, se száraz. Mennyiségre kb. 1/3-nyi evőkanál krémmel szoktam megtölteni, mondhatnám úgy is, hogy az evőkanál “hegyével”.

Érdemes 2-3 csomag dióformát beszerezni, mivel így sokkal gyorsabban tudunk haladni a sütésével. Amíg sül 1 tepsivel, addig előkészítjük a következő adagot. Nem kell kivajazni a formákat, szépen kiesnek maguktól a sütik. A formákat sem kell nagyon megtömni a masszával, akkorára lapogassuk el, amekkora a forma mélyedése. Hüvelykujjunkkal nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe, mivel sülés közben nőni fog a tészta. Fogyasztás előtt 1-2 nappal készítsük el, mivel a diócskáknak meg kell puhulniuk, de az se baj, ha 3-4 nappal előbb is nekilátunk.

Mivel sokáig eláll, nyugodtan süthetünk belőle jó nagy adagot. Tegyük légmentesen záródó fémdobozba, vagy süteményes celofánzacskókba, melyeknek színes szalaggal kössük be a szájukat, így gasztroajándéknak is kitűnő. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fognak neki örülni azok, akiket megajándékozunk 1-1 diócska-csomaggal. 🙂 Ezért is neveztem be vele a 20. SAD játékra, melynek témája a Gasztroajándék volt. 🙂

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 42 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 24 dkg darált dió
  • 3 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 13 dkg vaj
  • 8 dkg darált dió
  • 4-5 ek sárgabarack lekvár (én anyumét használtam, amibe nem tett semmi édesítőszert)

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és belenyomkodjuk a formákba. Hüvelykujjunkkal nyomjuk egy kis mélyedést a közepükbe, mert meg fog dagadni a tészta.
  2. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket. Figyeljünk rájuk, nehogy megégjenek, de azért legyen barna a szélük. Még melegen kiütögetjük a formákból és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A porcukrot a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót és a lekvárt, majd alaposan elkeverjük.
  4. A féldiókat megtöltjük a krémmel és jól záródó süteményes dobozba tesszük. Várjunk vele legalább 1 napot, hogy megpuhuljon.

A kész diócskákat megforgathatjuk vaníliás porcukorban vagy kakaóporral elkevert porcukorban is, azonban én szeretem teljes valójukban látni a diócskáimat, így mindig “csupaszon” hagyom őket. 🙂

Ebből az adagból kb. 50 db diócska lesz.

Ha sokan vagyunk rá, nyugodtan megsüthetünk 2 adagot is, én egy hete készítettem dupla adagot és mára már egy szem sem maradt belőle. 🙂

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!

 

Lezárt téma.