Szilvás-mákos papucs

Szilvás-mákos papucs

Anyu diósan és mákosan szokta készíteni, de lehet csak lekvárral, vagy meggyel vagy így is, ahogy én csináltam. 🙂

Karácsonykor vagy bármilyen más alkalommal is ideális és nagyon finom!
Ebből az adagból kb 56 db papucska lesz.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 32-33 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 6 g sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 30 dkg szilvalekvár
  • 5 dkg darált mák
  • 4 dkg porcukor

A kenéshez:

  • 1 tojás (villával kissé felverve)

Elkészítés

  1. A hideg tejben feloldjuk az élesztőt.
  2. Elkeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojást. Tésztává gyúrjuk és hűtőbe tesszük 15-20 percre.
  3. A töltelékhez összekeverjük a lekvárt, a mákot és a porcukrot.
  4. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kb 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk.
  5. A tészta 2 szemközti sarkát lekenjük a tojással és egymásra hajtjuk, kialakítva a papucs formát.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a papucsokat és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.
  7. Ha kihűltek, tetejüket meghintjük porcukorral.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*