Szilvás-mákos papucs
Anyu diósan és mákosan szokta készíteni, de lehet csak lekvárral, vagy meggyel vagy így is, ahogy én csináltam. 🙂
Karácsonykor vagy bármilyen más alkalommal is ideális és nagyon finom!
Ebből az adagból kb 56 db papucska lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
- 32-33 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 g sütőpor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 30 dkg szilvalekvár
- 5 dkg darált mák
- 4 dkg porcukor
A kenéshez:
- 1 tojás (villával kissé felverve)
Elkészítés
- A hideg tejben feloldjuk az élesztőt.
- Elkeverjük a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojást. Tésztává gyúrjuk és hűtőbe tesszük 15-20 percre.
- A töltelékhez összekeverjük a lekvárt, a mákot és a porcukrot.
- Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és kb 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 teáskanálnyi tölteléket teszünk.
- A tészta 2 szemközti sarkát lekenjük a tojással és egymásra hajtjuk, kialakítva a papucs formát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a papucsokat és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.
- Ha kihűltek, tetejüket meghintjük porcukorral.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!