Habcsókos-marcipános linzer

Habcsókos-marcipános linzer

Nagy kedvenc nálam ez a marcipános linzer annak ellenére, hogy nem tartozik se a könnyű, se a gyors aprósütik világába. Akkor mégis mi szól mellette? Az, hogy nagyon-nagyon finom és rendkívül dekoratív! Ünnepekre tökéletes választás! 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi só
  • fél citrom reszelt héja

A feltéthez:

  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • savanykás ribizlidzsem (vagy más ízű savanykásabb dzsem)

Elkészítés

  1. A vajat a porcukorral és a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat, és kemény tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük.
  2. Ezután lisztezett deszkán kb. 34×28 cm-re (kb. 5 mm vastagra) nyújtjuk, és 4 cm széles csíkokra vágjuk. 7 csík lesz belőle, ha jól dolgoztunk. Előmelegített sütőben 200 °C-on 8-10 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
  3. A habcsókmasszához a marcipánt apróra reszeljük. Hogy ne ragadjon össze az egész, kis adagokban kevergessük a porcukorba. Hozzáadjuk a citromhéjat, a tojásfehérjét, és robotgéppel sima krémmé verjük. Inkább legyen keményebb, mint lágyabb, mert különben szét fog folyni!
  4. A krémet csillagcsöves vagy nagyobb lyukú nyomózsákba töltjük, és hosszában 3 csíkot nyomunk belőle a tésztákra (1-et 1-et a szélére és 1-et középre). A habcsókcsíkokat ne a szeletek legszélére húzzuk, hanem 1-2 mm-rel beljebb, hogy ha lágyabb, akkor ne folyjon le róla! Hagyjuk pár órát száradni őket.
  5. A dzsemet kis lyukú habzsákba töltjük, és a habcsókcsíkok közé nyomjuk. (Ha lekvárral dolgozunk, szitán törjük át, hogy ne legyen darabos!) Így is hagyjuk száradni 2-3 órát.
  6. Végül 160 °C-on előmelegített sütőbe tegyük be 10 percre. Hagyhatjuk nagyobb csíkoknak is, de fel is szeletelhetjük kis falatkákra.

 

Lezárt téma.