Habcsókos-marcipános linzer
Nagy kedvenc nálam ez a marcipános linzer annak ellenére, hogy nem tartozik se a könnyű, se a gyors aprósütik világába. Akkor mégis mi szól mellette? Az, hogy nagyon-nagyon finom és rendkívül dekoratív! Ünnepekre tökéletes választás! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- késhegynyi só
- fél citrom reszelt héja
A feltéthez:
- 1 tojásfehérje
- 25 dkg marcipánmassza
- 10 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- savanykás ribizlidzsem (vagy más ízű savanykásabb dzsem)
Elkészítés
- A vajat a porcukorral és a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat, és kemény tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük.
- Ezután lisztezett deszkán kb. 34×28 cm-re (kb. 5 mm vastagra) nyújtjuk, és 4 cm széles csíkokra vágjuk. 7 csík lesz belőle, ha jól dolgoztunk. Előmelegített sütőben 200 °C-on 8-10 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
- A habcsókmasszához a marcipánt apróra reszeljük. Hogy ne ragadjon össze az egész, kis adagokban kevergessük a porcukorba. Hozzáadjuk a citromhéjat, a tojásfehérjét, és robotgéppel sima krémmé verjük. Inkább legyen keményebb, mint lágyabb, mert különben szét fog folyni!
- A krémet csillagcsöves vagy nagyobb lyukú nyomózsákba töltjük, és hosszában 3 csíkot nyomunk belőle a tésztákra (1-et 1-et a szélére és 1-et középre). A habcsókcsíkokat ne a szeletek legszélére húzzuk, hanem 1-2 mm-rel beljebb, hogy ha lágyabb, akkor ne folyjon le róla! Hagyjuk pár órát száradni őket.
- A dzsemet kis lyukú habzsákba töltjük, és a habcsókcsíkok közé nyomjuk. (Ha lekvárral dolgozunk, szitán törjük át, hogy ne legyen darabos!) Így is hagyjuk száradni 2-3 órát.
- Végül 160 °C-on előmelegített sütőbe tegyük be 10 percre. Hagyhatjuk nagyobb csíkoknak is, de fel is szeletelhetjük kis falatkákra.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!