Karácsonyi hókristályok

Karácsonyi hókristályok

Ezt a kekszet a VKF! 60. fordulójára ötlöttem ki. A hosszabbításnak hála, még én is játszhattam. 🙂

A téma a következő volt: Ötletes kekszek egy kis megszorítással

A megszorítás pedig a csokoládé használata volt és hogy díszítsük fel a kekszeket ünnepi köntösbe.

Nemrég szereztem be magamnak hókristály kiszúró formát, így egyértelmű volt számomra, hogy azzal fogok kekszeket készíteni. Nem a szokásos puha linzer tésztát szerettem volna, hanem valami ropogósabb, de omlós kekszet gyártani. Ez sikerült is, állagra olyanok lettek, mint a csokis perec vagy a vaníliás karika. 🙂 Mivel imádom a fahéjat, fűszernek csakis az kerülhetett bele. Azért egy kis kakaóport is csempésztem a tésztába, hogy minél finomabb, csokisabb legyen a végeredmény.

Tudom, tudom.. a hópelyhek fehér színűek.. de hát ki ne örülne annak, ha csokis hópelyhek esnének az égből? 🙂

A fehér- és étcsoki díszítésen kívül kaptak a kis kekszeim kevés cukorgyöngyöt is, hogy ők is csilloghassanak, mint az igazi hókristályok. 🙂

Hozzávalók

A kekszekhez:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 púpos kk őrölt fahéj
  • 6 g sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája

A díszítéshez:

  • 1 tábla fehércsoki
  • 1 tábla étcsokoládé
  • cukorgyöngyök

Elkészítés

  1. Minden alapanyagot összegyúrunk és a tésztát 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük a kekszeket.
  4. Díszítésként olvasztott fehér- és étcsokival berácsozzuk a kekszeket és megszórjuk pár szem cukorgyönggyel.

Kb. 50 db hókristály lesz ebből a mennyiségből.

Ha valamiért nem akarna összeállni a tészta, picike tejet löttyintsünk még hozzá.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*