Almás párna

Almás párna

Pár évvel ezelőtti Nők Lapjából írtam ki az eredeti receptet (ha jól emlékszem Lajos Mari-féle), amit kissé át kellett alakítanom, mert a leírás és a kivitelezés nem igazán passzolt össze. Nagyon finom sütemény, bármikor szívesen elkészítem. 🙂

Ha ki szeretnénk hagyni a tojáslikőrt belőle, akkor helyettesíthetjük azt 4-5 ek felveretlen habtejszínnel.

Reggelire, uzsonnára, vacsorára, de mivel laktató, ezért ebédhez is el tudom képzelni, mondjuk egy gulyás vagy raguleves után.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 300 g krémtehéntúró (ha nincs, jó 250 g sima is)
  • 10 ek tej
  • 10 ek napraforgóolaj
  • 150 g porcukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 600 g alma
  • 2 ek citromlé
  • 40 g kristálycukor (ha édes az alma, elég 20 g is)
  • 1 dl tojáslikőr
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor

Továbbá:

  • 1 tojás a kenéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiszedjük és vékony szeletekre vágjuk. Lábosba szórjuk, megöntözzük a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt. Felforraljuk.
  2. 3 ek hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almához öntjük és folyamatosan keverve besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztához simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot és a sót, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. Összegyúrjuk.
  4. Félbevesszük. Egyik felét lisztezett deszkán kb 40×25 cm-es lapra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6-7 csíkra szeljük, tehát összesen 12-14 db téglalapot kapunk.
  5. A felső sorban lévő lapokat átlósan bevagdossuk 1 cm távolságra egymástól. Az alsó lapokra 2-3 ek almatölteléket halmozunk.
  6. A tojást kettéválasztjuk, fehérjével a töltelékes lapok széleit megkenjük. Ráhelyezzük a bevagdosott lapokat és a széleiket jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a párnákat, és tetejüket megkenjük a tojás sárgájával.
  7. 200°C-on 25 perc alatt megsütjük.
  8. Amíg sülnek, ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
  9. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt fahéjas porcukorral meghintjük.

 

Lezárt téma.