Almás párna
Pár évvel ezelőtti Nők Lapjából írtam ki az eredeti receptet (ha jól emlékszem Lajos Mari-féle), amit kissé át kellett alakítanom, mert a leírás és a kivitelezés nem igazán passzolt össze. Nagyon finom sütemény, bármikor szívesen elkészítem. 🙂
Ha ki szeretnénk hagyni a tojáslikőrt belőle, akkor helyettesíthetjük azt 4-5 ek felveretlen habtejszínnel.
Reggelire, uzsonnára, vacsorára, de mivel laktató, ezért ebédhez is el tudom képzelni, mondjuk egy gulyás vagy raguleves után.
Hozzávalók
A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 300 g krémtehéntúró (ha nincs, jó 250 g sima is)
- 10 ek tej
- 10 ek napraforgóolaj
- 150 g porcukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 600 g alma
- 2 ek citromlé
- 40 g kristálycukor (ha édes az alma, elég 20 g is)
- 1 dl tojáslikőr
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
Továbbá:
- 1 tojás a kenéshez
- fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiszedjük és vékony szeletekre vágjuk. Lábosba szórjuk, megöntözzük a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt. Felforraljuk.
- 3 ek hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almához öntjük és folyamatosan keverve besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztához simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot és a sót, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. Összegyúrjuk.
- Félbevesszük. Egyik felét lisztezett deszkán kb 40×25 cm-es lapra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6-7 csíkra szeljük, tehát összesen 12-14 db téglalapot kapunk.
- A felső sorban lévő lapokat átlósan bevagdossuk 1 cm távolságra egymástól. Az alsó lapokra 2-3 ek almatölteléket halmozunk.
- A tojást kettéválasztjuk, fehérjével a töltelékes lapok széleit megkenjük. Ráhelyezzük a bevagdosott lapokat és a széleiket jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a párnákat, és tetejüket megkenjük a tojás sárgájával.
- 200°C-on 25 perc alatt megsütjük.
- Amíg sülnek, ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
- Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt fahéjas porcukorral meghintjük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!