Nyújtófás rétes

Nyújtófás rétes

Próbáltam már hagyományos rétest sütni, még a hájassal is megpróbálkoztam, de nem igazán voltam megelégedve velük. Aztán tavaly az Édes nagyik című sorozatban az egyik nagymama, Inci néni ilyen “Nyújtófás rétest” készített, és nagyon megtetszett. Ki is próbáltam, és elsőre tökéletesre sikerült! Ízre is, küllemre is nagyon jó lett és már többször is megsütöttem, mert rögtön helyet kapott a kedvenc süteményeim listáján. 🙂

Igaz, a kézzel nyújtott, hagyományos rétes egészen más, de akinek az nem megy, ez a változat biztosan sikerülni fog! Egyszerűbb, hamarabb is kész van és nem lehet elrontani. Csak ajánlani tudom. 🙂

Nekem a kenéshez a 10 dkg zsír és liszt nagyon soknak bizonyult, megmaradt egy része, ezért azt csökkentettem.

Jó is, hogy a “kezembe” akadt a tavalyi fotóm róla, újból nagyon megkívántam. 🙂 Sajnos egy konyhai baleset miatt nem tudom most elkészíteni, de amint begyógyul az ujjam, már állok is neki!

Kekszmorzsa helyett zsemlemorzsával is készíthető.

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dkg zsír
  • csipetnyi só
  • 1 egész tojás
  • 2 ek ecet
  • kevés víz, ha szükséges

A kenéshez:

  • 7 dkg zsír
  • 7 dkg finomliszt

A tölteléknek:

  • 1 kg alma, lereszelve, kinyomkodva
  • 2 üveg magozott meggy
  • 2x 2-3 ek kekszmorzsa
  • cukor (lehet nád vagy nyírfa is)
  • fahéj

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, zsírt, sót, tojást és ecetet annyi vízzel összegyúrjuk, hogy ne túl kemény, de ne is túl lágy tésztát kapjunk. Téglalap alakúra, vékonyan kinyújtjuk.
  2. A 7 dkg zsírt és 7 dkg lisztet habosra keverjük. Vékonyan rákenjük a tésztára, belülről kifelé haladva, hogy közben továbbnyúljon a tészta.
  3. Feltekerjük, mint a bejglit és letakarva negyed órát pihentetjük.
  4. A tölteléknek a magozott meggyet összekeverjük ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és némi kekszmorzsával. Külön tálban a reszelt almát ugyanúgy cukorral, fahéjjal és kekszmorzsával összekeverjük. Ha nagyon édes az alma, nem szükséges cukrot adni hozzá.
  5. A pihentetett tésztát 4 részre vágjuk, 2 meggyes, 2 almás rúd lesz belőlük. Egyenként hosszúkás téglalapra kinyújtjuk. 1 kinyújtott tészta közepére hosszában még kevés kekszmorzsát szórunk és elegyengetjük rajta a meggytöltelék felét. Két oldalról ráhajtjuk a tésztát, 2 végét összecsípjük és kizsírozott tepsire tesszük. Ugyanígy csinálunk még 1 meggyes és 2 almás rétesrudat.
  6. Tetejüket megkenjük kissé felvert tojással és 190 °C-ra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, felszeleteljük és tetejüket megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés: Ha nagy a hőség és nagyon olvad a zsír, a pihentetés alatt tegyük a hűtőbe a tésztát.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

Mentés

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*