Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

Ideje kiüríteni a fagyasztó elfeledett tartalmát és felkészülni a friss gyümölcsökre. 🙂 Az aprószemű szilva nem is kívánhatna jobbat, minthogy szilvás gombócként végezze.

A szilvás gombóc úgy hiszem, mindannyiunk gyermekkori kedvence, és mint minden ilyen, ahány ház, annyi szokás alapon készül. Bizonyára mindenkinek van valami, ami gondolatban beugrik, ha erre a finomságra gondol, akár egy régi emlék, akár valami más. Nekem emlék ugyan nem, viszont egy nagyon vicces filmjelenet mindig eszembe jut róla. Talán már sejtitek is, hogy mire gondolok… Így van, az Indul a bakterház című remek film szilvás gombóc dobálós jelenete az! 🙂

A Horváth Ilona-féle szakácskönyv talán minden háztartásban alap, én is az abban található receptet vettem alapul. Elkészítési módnak azonban más utat választottam, mivel mindig elég lágy tésztát kapok, szerintem, így egyszerűbb.

Gyakran készítem úgy, hogy előző nap este összegyúrom a tésztát és megformázom a gombócokat. Lisztezett tálcára sorakoztatom őket, lefedem frissentartó fóliával és beteszem a hűtőbe. Másnap már csak annyit a dolgom, hogy kifőzzem a gombócokat és megpirítsam a morzsát. 🙂

Hozzávalók 30 db-hoz

  • 1 kg krumpli, meghámozva, megfőzve
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 púpos ek búzadara
  • 1 tojás
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 30 db kis szemű szilva
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj (vagy 4 ek napraforgó olaj)
  • fahéjas porcukor – a szóráshoz

Elkészítés

  1. A megfőzött krumplit összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen.
  3. A lisztet a sóval, a búzadarával és a teljesen kihűlt krumplival elkeverjük, majd beledolgozzuk a tojást és az olvasztott vajat is. Valószínűleg kissé ragacsos lesz a tészta, de nem lesz kezelhetetlen.
  4. Előkészítünk egy tálcát, enyhén megszórjuk liszttel. Erre fogjuk sorakoztatni a gombócokat.
  5. Lisztezett kézzel kisebb darabot szakítunk a tésztából, ellapogatjuk, közepébe egy kimagozott szilvaszemet teszünk, becsomagoljuk a tésztába és gömbölyűre formázzuk.  Így teszünk mindaddig, amíg el nem készül mind a 30 db gombócunk.
  6. Forrásban lévő vízben megfőzzük a gombócokat kisebb adagokban. Miután a vízbe pottyantottuk őket, a kiszedő lapáttal óvatosan picit alájuk nyúlunk, nehogy leragadjanak. Ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig hagyjuk, had úszkáljanak, majd kiszedjük, lecsöpögtetjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  7. Fahéjas porcukorral bőven megszórva tálaljuk.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*