Diós-fetás céklasaláta

Diós-fetás céklasaláta

Minden kétséget kizáróan a cékla egy remek zöldség. Nem csak ízét és színét tekintve tetszetős, hanem a jótékony hatásai miatt is sokkal többet kellene fogyasztanunk. A neurobiológusok “boldogságzöldségnek” is nevezik, mivel a céklának igen magas a folsavtartalma, ami vélhetően a boldogságérzet egyik alapköve. Emellett még méregtelenít, rugalmassá teszi a bőrt, fényessé teszi a körmöket, a hajat és más egyéb hatás mellett még savtalanítja is a szervezetet.
Ma már úgy látom, hogy egyre jobban kezdjük felfedezni a cékla sokoldalúságát, azonban még mindig sok háztartásban csupán savanyúságként fordul elő. Ideje ezen változtatni. 🙂

Ez a recept nem az én találmányom. Sajnos.
Kedvenc szakácsom, Hugh Fearnley-Whittingstall remekműve, aki a River Cottage sorozatok főszereplője, és akárcsak én, az ételek megszállottja.
Nem is jó szó az, hogy kedvenc.. inkább Mentoromnak mondhatnám, hiszen ő nem csak jó recepteket mutat, hanem megtanítja azt is, hogyan lássuk az alapanyagokat és hogyan viselkedjünk velük, hogy teljes pompájukban élvezhessük őket.

Cékla, feta, dió. Nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet ez a 3 összetevő együtt, hiszen még csak hasonlót sem próbáltam soha. Abban viszont biztos voltam, hogy működik. Ismerem már annyira Hugh receptjeit, hogy egy pillanatra se kételkedjek bennük.
A hozzávalókon nem, csak az elkészítési módon változtattam kicsit, hogy ne kelljen a céklával annyit bíbelődni.
A zamatos, édeskés cékla, a sós feta sajt, és a pirított dió ropogósága valami egészen elképesztő egyveleget alkot.  Ez a fogás beírta magát a kedvenc vacsoráim szakácskönyvébe. 🙂

Mit is mondhatnék a recept megálmodójának?

Köszönöm Hugh! Ez tényleg fantasztikus!

Íme az én picit egyszerűsített változatom:

Hozzávalók

  • 60-70 dkg cékla
  • 2-3 gerezd hámozatlan fokhagyma
  • további fél gerezd fokhagyma meghámozva
  • 1 szál friss kakukkfű vagy egy nagy csipet morzsolt
  • 3+2 ek extra szűz olívaolaj
  • egy nagy marék dió
  • 10 dkg feta sajt
  • bors

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
  2. A céklát megmossuk, meghámozzuk és kb egyforma darabokra vágjuk. Nem kell túl picire, de ne legyen túl nagy se. Akkora tepsibe tesszük, amekkorába pont elférnek.
  3. Közéjük teszünk 2-3 gerezd hámozatlan fokhagymát, megszórjuk sóval és borssal és egy csipet kakukkfűvel. Természetesen, ha van friss, 1 ágat használjunk, de a morzsolt is ugyanúgy megteszi. Nem kell sok, tényleg csak egy csipetnyi, mivel nem a kakukkfűnek kell dominálnia. Meglocsoljuk 2-3 ek olívaolajjal, kézzel összeforgatjuk, hogy mindenhol beterítse a céklát, lefedjük alufóliával és a sütőbe toljuk.
  4. 1 órán át sütjük, majd kivesszük a céklák közül a 2 sült fokhagymagerezdet, visszatesszük az alufóliát és mehet vissza a sütőbe még kb fél órát, hogy teljesen megpuhuljon.
  5. Ezalatt egy jó nagy marék diót megpirítunk és félretesszük. Ha megsült a cékla, tányérokra szedjük őket.
  6. A sült fokhagymákat egy mozsárba kinyomkodjuk, hozzáreszelünk egy friss fél gerezd fokhagymát, pici sóval összedolgozzuk, hozzáöntjük a tepsiben maradt sült cékla levét, mehet hozzá a pirított dió is, meglocsoljuk 2-3 ek olívaolajjal és összetörjük. Nem kell teljesen pépesre, hogy a dió kicsit darabos maradjon. Megkóstoljuk, ha kell még, sózzuk, borsozzuk.
  7. Ha kihűlt a cékla (de jó langyosan is), rámorzsoljuk a feta sajtot és elosztjuk rajtuk a diós keveréket.

Kitűnő előétel, de még finomabb vacsora. Tálalhatunk hozzá kenyeret vagy pirítóst is.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*