Vaníliás fánk – olaj nélkül
Nagyon finom, puha, omlós tésztájú fánk és semmi olaj. 🙂 Minden megtalálható otthon, kivéve talán a krémport, amit meg kell hozzá venni, de hát hébe-hóba megengedhetjük magunknak az ilyesmit.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a kelesztést.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 4 dkg kristálycukor
- 3 dl tej
- 1 csapott tk só
A töltelékhez:
- 1 cs vaníliaízű Aranka krémpor
- 2 dl tej
A mázhoz:
- 1 tojás
A bevonathoz:
- kevés vaj
- kristálycukor
Elkészítés
- Az élesztőt tálba morzsoljuk. A vajat megolvasztjuk és a tejet hozzáadva megmelegítjük. Ráöntjük az élesztőre és addig kevergetjük, amíg az fel nem oldódik.
- A sót és cukrot 30 dkg liszttel összekeverjük, majd fakanállal 6 percig verjük, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
- A tésztát átdagasztjuk a maradék liszttel. Két egyforma részre osztjuk, majd hosszúkásra nyújtjuk és 12-12 szeletre vágjuk. Ezeket gömbölyűre formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még 15 percig kelesztjük.
- A vaníliás krémport kikeverjük a tejjel, félretesszük 5 percre. Közben a fánkok közepére mélyedést nyomunk, majd a krémet kiskanállal beleadagoljuk. Még 10 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A fánkokat simára kevert tojással megkenjük, és a sütő középső rácsára tolva kb. 17 perc alatt megsütjük.
- Rácsra téve hűlni hagyjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és kristálycukorral megszórjuk.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!