Vaníliás fánk – olaj nélkül

Vaníliás fánk – olaj nélkül

Nagyon finom, puha, omlós tésztájú fánk és semmi olaj. 🙂 Minden megtalálható otthon, kivéve talán a krémport, amit meg kell hozzá venni, de hát hébe-hóba megengedhetjük magunknak az ilyesmit.

Az elkészítési idő nem tartalmazza a kelesztést.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dkg kristálycukor
  • 3 dl tej
  • 1 csapott tk só

A töltelékhez:

  • 1 cs vaníliaízű Aranka krémpor
  • 2 dl tej

A mázhoz:

  • 1 tojás

A bevonathoz:

  • kevés vaj
  • kristálycukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk. A vajat megolvasztjuk és a tejet hozzáadva megmelegítjük. Ráöntjük az élesztőre és addig kevergetjük, amíg az fel nem oldódik.
  2. A sót és cukrot 30 dkg liszttel összekeverjük, majd fakanállal 6 percig verjük, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
  3. A tésztát átdagasztjuk a maradék liszttel. Két egyforma részre osztjuk, majd hosszúkásra nyújtjuk és 12-12 szeletre vágjuk. Ezeket gömbölyűre formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Még 15 percig kelesztjük.
  4. A vaníliás krémport kikeverjük a tejjel, félretesszük 5 percre. Közben a fánkok közepére mélyedést nyomunk, majd a krémet kiskanállal beleadagoljuk. Még 10 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A fánkokat simára kevert tojással megkenjük, és a sütő középső rácsára tolva kb. 17 perc alatt megsütjük.
  6. Rácsra téve hűlni hagyjuk, olvasztott vajjal megkenjük, és kristálycukorral megszórjuk.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*