Rozskovászos-vajas kifli
A 3 éves rozskovászomból rendszeresen sütök kenyeret, viszont amikor több türelmem van formázgatni, akkor ilyen kifliket készítek belőle.
Nincsenek akkorára felfújva, mint a bolti, elvégre nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, viszont sokkal finomabb és laktatóbb. 🙂
Ha nem vagyunk rá sokan, akkor fele adag is elegendő.
Hozzávalók
- 400 g finomliszt
- 300 g kenyérliszt
- 180 g víz
- 180 g langyos tej
- 40 g olvasztott vaj
- 70 g rozskovász
- 20 g élesztő
- 15 g só
- 15 g porcukor
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk egy csipetnyi porcukorral és a tej felével.
- A többi hozzávalót egy jó nagy tálba kimérjük, és ha már felfutott az élesztő, az egészet tésztává gyúrjuk és legalább 10 percen át dagasztjuk.
- Letakarva kb egy órán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 20 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Gömbölyűre formázzuk és letakarva még 20-30 percen át kelesztjük.
- Minden darabot ellipszis formájúra kinyújtjuk és feltekerjük. Begörbítve, kiflivé formázzuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, ne túl közel egymáshoz. Letakarva további 55 percet kelesztjük őket.
- Sütés előtt lekenjük őket kevés vízzel. A sütőbe vizet spriccelünk, hogy gőz keletkezzen és 220 °C-ra előmelegített sütőben kb 17 perc alatt megsütjük a kifliket.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!