Rozskovászos-vajas kifli

Rozskovászos-vajas kifli

A 3 éves rozskovászomból rendszeresen sütök kenyeret, viszont amikor több türelmem van formázgatni, akkor ilyen kifliket készítek belőle.
Nincsenek akkorára felfújva, mint a bolti, elvégre nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, viszont sokkal finomabb és laktatóbb. 🙂
Ha nem vagyunk rá sokan, akkor fele adag is elegendő.

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 300 g kenyérliszt
  • 180 g víz
  • 180 g langyos tej
  • 40 g olvasztott vaj
  • 70 g rozskovász
  • 20 g élesztő
  • 15 g só
  • 15 g porcukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy csipetnyi porcukorral és a tej felével.
  2. A többi hozzávalót egy jó nagy tálba kimérjük, és ha már felfutott az élesztő, az egészet tésztává gyúrjuk és legalább 10 percen át dagasztjuk.
  3. Letakarva kb egy órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán 20 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Gömbölyűre formázzuk és letakarva még 20-30 percen át kelesztjük.
  5. Minden darabot ellipszis formájúra kinyújtjuk és feltekerjük. Begörbítve, kiflivé formázzuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, ne túl közel egymáshoz. Letakarva további 55 percet kelesztjük őket.
  7. Sütés előtt lekenjük őket kevés vízzel. A sütőbe vizet spriccelünk, hogy gőz keletkezzen és 220 °C-ra előmelegített sütőben kb 17 perc alatt megsütjük a kifliket.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*