Doris Grant cipó, a háborús kenyér

Doris Grant cipó, a háborús kenyér

Pár éve Lorraine Pascale egyik műsorában hallottam először erről a kenyérről és kicsit utánaolvastam, ki is volt az a Doris Grant.

—————————————————————————————-

Skóciában született és a Banff Akadémián tanult. Művésznek készült, és el is nyert egy tanulmányi ösztöndíjat Rómába. 1927-ben hozzáment Gordon Granthez és visszaköltöztek Londonba. Az évek alatt egyre nagyobb figyelmet fordított az egészséges táplálkozásra, és komoly harcot indított a nagy élelmiszergyártó vállalatok ellen, akik túlzottan finomított szénhidrátokkal és cukrokkal árasztották el az élelmiszerpiacot.

Amikor először sütötte meg ezt a kenyeret, utólag jött rá, hogy elfelejtette dagasztani, de kíváncsiságból megsütötte és arra a következtetésre jutott, hogy ez a kenyér bizony így, dagasztás nélkül, nagyon finom. A kenyér vált annak az eszközévé, hogy a katonafeleségeket ösztönözzék a napi szükséges élelmiszeradag teljes elfogyasztására.

Forrás: Wikipédia

—————————————————————————————-

Kis is próbáltam Lorraine receptjét és még a sült camembert és sült fokhagyma is elkészült hozzá. Nagyon kellemesen megvacsoráztunk belőle, biztos, hogy nem utoljára. 🙂

Hozzávalók

  • 225 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 225 g kenyér liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 300 ml víz
  • 1 nagy nyomásnyi méz

Elkészítés

  1. A teljes kiőrlésű lisztet átszitáljuk, a fent maradt töretet félretesszük.
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a kenyér liszttel, a sóval és a szárított élesztővel.
  3. Hozzáadjuk a vizet és a mézet és összedolgozzuk. Nem kell dagasztani, csak álljon össze a tészta.
  4. Kb. 45 percet kelesztjük, tetejét késsel bevágjuk, lekenjük tejjel és megszórjuk a félretett törettel.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőbe vizet spriccelünk, hogy gőz keletkezzen és 30-40 perc alatt megsütjük a kenyeret.

 

Lezárt téma.