Maggal szórt kenyér

Maggal szórt kenyér

Gyakran sütök kenyeret. Van, amikor másoktól próbálok ki egy receptet, de olyan is van, amikor én kreálok egyet és ha kell, tökéletesítem.
Ez a recept is ilyen, de szerencsére nem volt szükség a tökéletesítésre, mert elsőre is nagyon jól sikerült. 🙂
Tudom, sok mindent belepakoltam, de minden összetevőnek megvan a maga szerepe. Például a joghurttól puhább lesz a bele, a burgonyapehelytől ropogósabb a héja.

Ha nincs rozslisztünk helyettesítsük azt is fehér liszttel. Én úgy vagyok vele, hogy ha már van, akkor használom is, ezért a fehérnek szánt kenyerekbe is gyakran csempészek bele egy keveset.
Ami a lényeges, hogy ebben az esetben megváltozik a kelesztési idő, hosszabb lesz, mintha csak fehér liszttel csinálnánk.
Ami még fontos, hogy a kenyér tésztája legyen mindig puha és nedves. Ha kemény a tésztánk, nem fog megkelni rendesen. Különösen igaz ez a rozsliszteseknél, azok ugyanis még jobban igénylik a nedvességet.

Amikor formában sütöm a kenyeret, a formázásra sem szoktam nagy hangsúlyt fektetni, ez a videóban is látszik. 🙂
Kenyerekhez legjobb a kenyérliszt, ha az nincs, megteszi a finomliszt is, de szerezzetek be kenyérlisztet és próbáljátok ki azzal, jelentős a különbség, majd meglátjátok.

Ezzel a kenyérrel abszolút nincs sok munka, csupán a kétszer 1 óra kelesztési időt kell kivárni.

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

  • 40 dkg kenyérliszt (hiányában finomliszt)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 4 púpos ek natúr joghurt
  • 2 dl langyos víz
  • 1,5 tk só
  • 1 bő ek napraforgó olaj
  • 1 ek burgonyapehely (elhagyható)

A tetejére:

  • 1-2 ek natúr joghurt
  • lenmag
  • szezámmag

Elkészítés

  1. A langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszteket a burgonyapehellyel, sóval elkeverjük.
  3. Mehet hozzá az olaj, a joghurt és az élesztős víz. Gyúrjuk, dagasztjuk.
  4. Legalább 1 órán át kelesztjük, majd enyhén átgyúrjuk és egy kiolajozott 27×13 cm-es püspökkenyérformába tesszük. Újra kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lekenjük a tetejét kevés joghurttal és bőségesen megszórjuk lenmag és szezámmag keverékével.
  6. A tetejét 2-3 helyen bevágjuk és 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, (előtte jó, ha kevés vizet spriccelünk a sütőbe), majd 200 °C-ra visszavéve a hőfokot, kb 35 perc alatt megsütjük.
  7. Kiborítjuk a formából és rácsra téve teljesen kihűtjük.

Megjegyzés: Joghurtból összesen egy kis pohárnyi kell (150g), az pont el fog fogyni erre a kenyérre.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!

 

Lezárt téma.