Maggal szórt kenyér
Gyakran sütök kenyeret. Van, amikor másoktól próbálok ki egy receptet, de olyan is van, amikor én kreálok egyet és ha kell, tökéletesítem.
Ez a recept is ilyen, de szerencsére nem volt szükség a tökéletesítésre, mert elsőre is nagyon jól sikerült. 🙂
Tudom, sok mindent belepakoltam, de minden összetevőnek megvan a maga szerepe. Például a joghurttól puhább lesz a bele, a burgonyapehelytől ropogósabb a héja.
Ha nincs rozslisztünk helyettesítsük azt is fehér liszttel. Én úgy vagyok vele, hogy ha már van, akkor használom is, ezért a fehérnek szánt kenyerekbe is gyakran csempészek bele egy keveset.
Ami a lényeges, hogy ebben az esetben megváltozik a kelesztési idő, hosszabb lesz, mintha csak fehér liszttel csinálnánk.
Ami még fontos, hogy a kenyér tésztája legyen mindig puha és nedves. Ha kemény a tésztánk, nem fog megkelni rendesen. Különösen igaz ez a rozsliszteseknél, azok ugyanis még jobban igénylik a nedvességet.
Amikor formában sütöm a kenyeret, a formázásra sem szoktam nagy hangsúlyt fektetni, ez a videóban is látszik. 🙂
Kenyerekhez legjobb a kenyérliszt, ha az nincs, megteszi a finomliszt is, de szerezzetek be kenyérlisztet és próbáljátok ki azzal, jelentős a különbség, majd meglátjátok.
Ezzel a kenyérrel abszolút nincs sok munka, csupán a kétszer 1 óra kelesztési időt kell kivárni.
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
- 40 dkg kenyérliszt (hiányában finomliszt)
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 4 púpos ek natúr joghurt
- 2 dl langyos víz
- 1,5 tk só
- 1 bő ek napraforgó olaj
- 1 ek burgonyapehely (elhagyható)
A tetejére:
- 1-2 ek natúr joghurt
- lenmag
- szezámmag
Elkészítés
- A langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszteket a burgonyapehellyel, sóval elkeverjük.
- Mehet hozzá az olaj, a joghurt és az élesztős víz. Gyúrjuk, dagasztjuk.
- Legalább 1 órán át kelesztjük, majd enyhén átgyúrjuk és egy kiolajozott 27×13 cm-es püspökkenyérformába tesszük. Újra kelesztjük.
- Ha megkelt, lekenjük a tetejét kevés joghurttal és bőségesen megszórjuk lenmag és szezámmag keverékével.
- A tetejét 2-3 helyen bevágjuk és 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, (előtte jó, ha kevés vizet spriccelünk a sütőbe), majd 200 °C-ra visszavéve a hőfokot, kb 35 perc alatt megsütjük.
- Kiborítjuk a formából és rácsra téve teljesen kihűtjük.
Megjegyzés: Joghurtból összesen egy kis pohárnyi kell (150g), az pont el fog fogyni erre a kenyérre.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!