Sajtos zsemlevirág

Sajtos zsemlevirág

Hát ez is elérkezett.. Kipróbáltam a zsemlesütést. Nem lettek olyan szép gömbölyűek, de nézzétek el nekem, első próbálkozásnak nem is olyan rossz. Hogy milyen lett? Nagyon klassz! Állagra a pogácsára emlékeztet, de szendvicsnek nagyon jó volt. Sokkal laktatóbb, mint a bolti, úgyhogy nem is baj, hogy picik, 2-nél többet nem is tudtunk megenni egyszerre. Nagyon örültem neki, hogy az első próbálkozásom ilyen jól sikerült, biztos, hogy máskor is elkészítem! 🙂

Szendvics ötlet, ha megmaradt a fasírt a főzelék után: 1 db zsemle, 1 db fasírtgolyó, némi csalamádé, ketchup, mustár. Tegyük össze őket és fogyasszuk jó étvággyal. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 1/2 kk só
  • 3 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5-2,5 dl meleg víz (amennyit felvesz)

A tetejére:

  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. A vajat a liszttel és sóval összemorzsoljuk, majd rámorzsoljuk az élesztőt is, és a meleg vízzel kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk.
  2. A tálban letakarva 30 percig kelesztjük, hogy a duplájára dagadjon.
  3. Lisztezett deszkán átdagasztjuk, majd 8 részre osztjuk, de ebből 1 db legyen nagyobb, mint a többi. Gömbölyűre formázzuk őket, sütőpapírral bélelt 35×30 cm-es tepsi közepére tesszük a nagy zsemlét, a kisebbeket meg köré rakosgatjuk.
  4. Konyharuhával letakarjuk és még 30 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 220°C-ra.
  5. A zsemléket szobahőmérsékletű vízzel megkenjük és reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. A sütő középső rácsán megsütjük kb. 20 perc alatt.
  6. Ha kész, kikapcsoljuk a sütőt, de a zsemléket még 15 percig benne hagyjuk, hogy teljesen megsüljenek.

 

Lezárt téma.