Almás pite gazdagon

Almás pite gazdagon

Rengeteg almát kaptunk az elmúlt hetekben, ennek örömére ezen a héten több almás receptet is közzé teszek. 🙂

A mai választásom Anyu kedvenc süteményére esett, ami nem más, mint az Almás pite.

Mikor fél éven át kórházban feküdt, majd minden héten meg kellett ezt süssem, mert mindig ezt kérte. Én pedig csak sütöttem és sütöttem.

Volt, amikor raktam bele diót, volt, amikor nem. Ő egyébként nem szokott beletenni, de nagyon finom így is, úgy is és legalább nem unjuk meg egykönnyen. 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • csipetnyi só
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kk szárított citromhéj
  • 1-2 ek tejföl
  • 25 dkg vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 1 kk vanília kivonat

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a levüket kinyomkodjuk és egy nagy tálba tesszük. Nem kell csontszárazra kinyomkodni, mert még diót is teszünk hozzá.
  2. Belekeverjük a darált diót, a nyírfacukrot, a fahéjat és vaníliakivonatot, összekeverjük. Ha túl száraznak ítéljük a tölteléket, 1-2 evőkanálnyit locsolunk rá az alma levéből.
  3. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipetnyi sóval és a szárított citromhéjjal és belemorzsoljuk a hideg vajat/margarint. Ha ez kész, beledolgozzuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát félbevesszük, az egyik felét lisztezett deszkán kb 30×24 cm-re kinyújtjuk, ugyanekkora tepsibe eligazítjuk.
  5. Ráhalmozzuk a tölteléket, kanál hátával jól lenyomkodjuk, mindenhol teljesen egyenesre egyengetjük.
  6. A tészta másik felét szintén lisztezett deszkán ugyanekkorára kinyújtjuk és a töltelék tetejére simítjuk.
  7. Lekenjük egy tojássárgájával, villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
  8. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és kockákra szeleteljük. Tetejét fahéjas porcukorral meghintjük.

Természetesen a töltelék sikere azon múlik, mennyire ízletes maga az alma, amit felhasználunk hozzá. Ha finom édes, zamatos, akkor nem kell hozzá sok cukor, ahogy a receptben is van. Ha savanyú az alma, esetleg nem túl ízes, akkor több édesítő kellhet bele.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*