Kapros-túrós lepény
A kapros-túrós lepényt sokaknak nem kell bemutatnom, egy valódi klasszikus. 🙂 Bátran ajánlom azoknak is, akik nem nagyon szeretik a kaprot, mert nagyon kellemes, gyengéd íze van ebben a süteményben.
A kapor amúgy is sok jótékony hatással bír, az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövényünk. Görcsoldó, szünteti a puffadást, emésztés- és étvágyjavító.
Néhány éve egyszer csak megjelent a kertben néhány tő kapor. Valószínűleg a komposztban lehettek a magok, mert anyukám régen tartott veteményest a kertben, csak aztán különböző okokból kifolyólag felszámoltuk. 4-5 éve kaptunk egy csomó paradicsompalántát, amit kiültettem a kertbe és gondozgattam egész nyáron. Következő évben úgy döntöttem, újraélesztem a veteményest, főleg a nyuszikám miatt, hogy tutira vegyszermentes zöldségeket ehessen, frissen a kertből. 🙂 Sajnos nem áll a rendelkezésemre nagy terület és a talaj minősége sem a legjobb, de az igénytelenebb zöldségek szépen fejlődnek rajta, pl a spenót, a saláta vagy az édeskömény. Még a sárgarépa sem nő meg valamiért sosem, minden évben picike marad, na sebaj, azt úgyis elsősorban a zöldjéért ültetem, az pedig mindig dús és gyönyörű. 🙂 A fűszerek is egész jól érzik magukat a földben, van már kint snidling, citromfű, petrezselyem, rozmaring, na és persze kapor, ami minden évben ajándék, hiszen nem én ültettem őket direktbe, hanem csak “ott termettek”. Persze ezeknek az ajándék kaproknak a magjait már szándékosan szétszórom, hogy jövőre is lehessen miből kovászos uborkát vagy épp ilyen süteményt készíteni. Úgyhogy elsősorban olyan zöldségeket tartok, amit a nyuszikám is megehet (a kaprot például ő is nagyon szereti. 🙂 ), de 1-2 kivétel mindig van, amivel próbálkozom, idén ilyen a saláta vagy a póréhagyma.
De kanyarodjunk vissza a lepényhez, a tésztája nagyon lágy lesz, ez függ az adott liszt minőségétől, a tojás nagyságától, stb. Én most legutóbb például egyszerűen kanállal kevertem össze a tésztának valót, csomómentesre kidolgoztam, erőteljes mozdulatokkal kevertem, kevés lisztet adtam csak hozzá pluszba. Félretettem pihenni és szépen összeállt a tészta, még nyújtani se kellett különösebben, egyszerűen csak kézzel elegyengedtem a tepsiben. A végeredmény egy hihetetlenül puha és könnyed kelt tészta lett. Megmondom őszintén, nem emlékszem rá, hogy mindig ennyire híg-e a tészta ezekkel a mennyiségekkel, pedig évente egyszer megsütöm ezt a finomságot. Ez van akkor, ha az ember hetente többször is süt valamit, képtelenség rá visszaemlékezni, milyen volt a tészta 1 évvel ezelőtt. De higgyétek el, sokkal több liszt akkor sem kell hozzá, ezért kell pihenni hagyni, hogy összeálljon és akkor már nem ragad a kezünkhöz sem.
De most már jöjjön végre a recept, amivel minden évben megünneplem a kertben termett ajándék kaprokat. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1,5 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 6 dkg kristálycukor
- 2 dl tej (lehet elég 1,5 dl is)
- csipetnyi só
A feltéthez:
- 50 dkg áttört tehéntúró
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 2 tojás fehérje
- 1 csokor kapor, apróra vágva
- 4 ek búzadara
- 4 ek porcukor (ízlés szerint lehet több is)
- 2 dl tejföl
Elkészítés
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, tojással, olvasztott vajjal, cukorral, sóval és a maradék tejjel csomómentesre összedolgozzuk, dagasztjuk. Félretesszük kb 20 percre pihenni.
- A feltéthez a 2 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A többi hozzávalót, tehát az áttört túrót, az egész tojásokat, a kaprot, a búzadarát, a cukrot és a tejfölt egy nagy tálban összekeverjük. A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
- Egy kb 22×38 cm-es tepsi alját enyhén megszórjuk liszttel és a tésztát elegyengetjük benne, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. (Vagy lisztezett deszkán kinyújtjuk és úgy fektetjük a tepsibe – ez a tészta lágyságától függ.)
- A tészta tetején egyformán elosztjuk a túrós-kapros feltétet és 190 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk és tetejüket meghintjük porcukorral (opcionális).
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!