Mágnás pite
Nem is emlékszem már, mióta akartam Mágnás pitét sütni… Mindig csak eszembe jutott, hogy azt kéne készíteni, de mindig eltolódott. Aztán teltek a hónapok… aztán teltek az évek… Tegnap este végül úgy döntöttem, most már nem várok tovább! 🙂
Próbáltam utánanézni, mi a Mágnás pite története, de sajnos nem találtam róla semmit. Talán a mágnás jelző a töltelék gazdagságára utal. Ha valaki esetleg tudja a történetét, kérem, írja meg nekem, mert tényleg kíváncsi lennék rá. 🙂
Anyukámnak van egy ősrégi süteményes füzetkéje, ami már lapjaira hullott, de sok finomságot rejtenek ezek a lapok. Innen készítettem el ezt a süteményt, igaz, a saját ízlésemnek megfelelően. Például a cukor mennyiségét kapásból lefeleztem és több diót tettem bele. Higgyétek el, ennyi cukorral is elég édes, teljesen felesleges többet beletenni, főleg, ha a lekvár is édes!
Egy biztos, hogy ez a sütemény valódi klasszikus, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Nem szabad róla megfeledkezni! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg porcukor
- 1 púpos ek tejföl
- fél cs. sütőpor (6g)
- 1 tk reszelt citromhéj (szárított)
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 6-8 ek lekvár/dzsem (én most meggyet kívántam)
- 4 tojás
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
Elkészítés
- A lisztet, sót, sütőport, citromhéjat összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, és tésztává gyúrjuk.
- A tészta háromnegyed részét kb. 22×37 cm-re kinyújtjuk és egy ekkora tepsibe tesszük, aminek az aljába sütőpapírt tettünk.
- Megkenjük a tésztát a lekvárral/dzsemmel.
- A töltelékhez a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét. Végül szintén óvatosan hozzákeverjük a darált diót is.
- A tölteléket a lekváros tésztára simítjuk.
- A félretett tésztát vékonyra kinyújtjuk, felcsíkozzuk és a csíkokból rácsot teszünk a sütemény tetejére.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szeletekre szeljük és porcukorral vékonyan meghintjük (opcionális).
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!