Mágnás pite

Mágnás pite

Nem is emlékszem már, mióta akartam Mágnás pitét sütni… Mindig csak eszembe jutott, hogy azt kéne készíteni, de mindig eltolódott. Aztán teltek a hónapok… aztán teltek az évek… Tegnap este végül úgy döntöttem, most már nem várok tovább! 🙂

Próbáltam utánanézni, mi a Mágnás pite története, de sajnos nem találtam róla semmit. Talán a mágnás jelző a töltelék gazdagságára utal. Ha valaki esetleg tudja a történetét, kérem, írja meg nekem, mert tényleg kíváncsi lennék rá. 🙂

Anyukámnak van egy ősrégi süteményes füzetkéje, ami már lapjaira hullott, de sok finomságot rejtenek ezek a lapok. Innen készítettem el ezt a süteményt, igaz, a saját ízlésemnek megfelelően. Például a cukor mennyiségét kapásból lefeleztem és több diót tettem bele. Higgyétek el, ennyi cukorral is elég édes, teljesen felesleges többet beletenni, főleg, ha a lekvár is édes!

Egy biztos, hogy ez a sütemény valódi klasszikus, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Nem szabad róla megfeledkezni! 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1 púpos ek tejföl
  • fél cs. sütőpor (6g)
  • 1 tk reszelt citromhéj (szárított)
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 6-8 ek lekvár/dzsem (én most meggyet kívántam)
  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió

Elkészítés

  1. A lisztet, sót, sütőport, citromhéjat összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, és tésztává gyúrjuk.
  2. A tészta háromnegyed részét kb. 22×37 cm-re kinyújtjuk és egy ekkora tepsibe tesszük, aminek az aljába sütőpapírt tettünk.
  3. Megkenjük a tésztát a lekvárral/dzsemmel.
  4. A töltelékhez a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  5. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét. Végül szintén óvatosan hozzákeverjük a darált diót is.
  6. A tölteléket a lekváros tésztára simítjuk.
  7. A félretett tésztát vékonyra kinyújtjuk, felcsíkozzuk és a csíkokból rácsot teszünk a sütemény tetejére.
  8. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szeletekre szeljük és porcukorral vékonyan meghintjük (opcionális).

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*