Tarpai paraszt porlós

Tarpai paraszt porlós

Jó régen láttam már a Gasztroangyal azon műsorát, amiben Marcsi Tarpán járt. A gasztro-kedvelőknek Tarpa a “nemtudom” szilváról lehet ismerős, melyből főleg lekvárt és pálinkát főznek ott. Sajnos nekem még nem volt szerencsém megkóstolni az igazi tarpai szilvalekvárt, pedig biztosan fantasztikus lehet. Nagyon megtetszett a műsorból az alábbi sütemény és bár sokáig váratott magára, hogy kipróbáljam, végre néhány hete megsütöttem én is.

Az eredeti recepthez képest én kevesebb cukrot és kevesebb szalalkálit használtam, de a végeredmény fantasztikus lett. A porlós jelző minden bizonnyal a tésztájára vonatkozik, ugyanis ennyire porhanyós tésztával ritkán találkozni. Ha lesz módom beszerezni a tarpai lekvárból, akkor tuti megsütöm azzal is, de szerencsére a saját lekvárom is megtette helyette. 🙂

Borzasztóan egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni és bizony nagyon finom is! 🙂

Ez a sütemény frissen jó!

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

  • 40-45 dkg finomliszt
  • fél csomag szalalkáli
  • 10 ek olvasztott sertés zsír
  • 1 egész tojás
  • 2 ek tejföl
  • 15 dkg kristálycukor

Tölteléknek:

  • szilvalekvár
  • darált dió

Elkészítés

  1. A lisztet és a szalalkálit összekeverjük.
  2. A többi hozzávalót jól kikavarjuk, majd mehet bele a liszt is.
  3. A tésztát félbevesszük és kb. 24×34 cm-s téglalappá nyújtjuk őket.
  4. Az egyik lapot ugyanekkora tepsibe tesszük. Megkenjük szilvalekvárral és megszórjuk darált dióval (ne spóroljunk velük). Végül befedjük a másik lappal.
  5. Tetejét villával megszurkáljuk, megszórjuk még kevés darált dióval és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Lezárt téma.