Disznótoros pogácsa

Disznótoros pogácsa

Egyik héten néztem az “Édes nagyik” című műsort és ott az egyik néni ilyen tepertős pogácsát sütött. Nagyon guszta volt, el is kívántam tőle, úgyhogy amennyire emlékeztem rá, miből mennyit használt, kipróbáltam az ő receptjét. 🙂

Nagyon finom puha lett a pogácsa, ezt nem kell hajtogatni, így egyszerűbb és hamarabb is készen van, mint a hajtogatott változat.

A néni (sajnos nem emlékszem a keresztnevére) elmondása szerint, mikor fiatalasszony volt, disznóvágáskor mindig sütöttek ilyen pogácsát, mert ez nagyon jól csúszott a borocska mellé. 🙂

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 dkg tepertő ledarálva
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • 3 csapott tk só
  • 1 kk őrölt bors (ízlés szerint tehetünk bele többet is)

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a meleg (nem forró!) cukros tejben.
  2. Minden hozzávalót összegyúrunk, szükség szerint kevés lisztet még adunk hozzá, hogy összeálljon a puha tésztánk.
  3. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk.
  4. Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét egy késsel bevagdossuk, hogy “kockás” legyen.
  5. Kb. 5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és tetejüket lekenjük kissé felvert egész tojással. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ekkora szaggatóval kb. 40 db pogácsa lesz.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*