Sajtos pogácsa, medvehagymával vagy anélkül

Sajtos pogácsa, medvehagymával vagy anélkül

Ez a recept alapvetően egy sajtos pogácsa recept, amibe pluszként (ha már van) tettem bele medvehagymát is, amitől csak még finomabb lett.

Szóval, ha van medvehagyma, ha nincs, készítsétek el ezt a pogácsát is. 🙂
Ebből az adagból kb 44 db pogácsa lesz.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 2 csapott kk só
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1-1,5 dl tej
  • 20 db medvehagyma levél, felaprítva

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A vajat a liszttel és a sóval összemorzsoljuk. Belekeverjük az aprított medvehagymát és a reszelt sajtot is.
  3. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt és tésztává gyúrjuk, majd dagasztjuk.
  4. Fél órára kelni hagyjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk, hajtogatjuk. Fél órát megint pihentetjük, és még kétszer hajtogatjuk.
  5. Végül kinyújtjuk a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra.
  6. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk még reszelt sajttal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

[Tipp] Ha nem szaggatjuk, hanem felkockázzuk a tésztát, könnyebb dolgunk van, és előre lekenhetjük az egészet tojással és megszórhatjuk sajttal, nem kell egyesével foglalkozni vele. A pogácsa kockák csücskeit kicsit nyomogassuk be, hogy lekerekítsük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*