Puha mézes piskótakocka

Puha mézes piskótakocka

Íme egy könnyen, gyorsan elkészíthető pihe-puha fűszeres piskóta, ami önmagában is nagyon finom, de a lekvár is sokat dob rajta.

Ami azt illeti, én nem vagyok oda a piskótáért, nekem túl unalmas, nem is szoktam, csak nagyon ritkán csinálni, sokkal inkább szeretem a soklapos  sütiket.  Az ilyen piskótakockákat inkább a család többi tagja értékeli. Na de mindettől függetlenül azért én is megettem 2 jó nagy kockát belőle, mert tényleg fincsi.

Páran kérdezhetik, miért a sütemény szélét fotóztam le, hát azt le szokták vágni.. Egyszerű válaszom van rá.. mert az a legjobb része!! Anyu is mindig levágta régen a piskóta szélét, amiért aztán tesómmal és apámmal mindig “megverekedtünk”, hogy ki ehesse meg, mert mindenkinek az volt a kedvence.

Van aki szintén levágja a piskóta szélét és a kutyának adja, na hát kérem szépen, nálam ez nem fordulhat elő. Én nem szoktam levágni se, miért tenném, hiszen küllemre is gyönyörű aranybarna színe van és mint már mondtam, a piskótában a széle a legjobb!

Piskótaimádóknak remek karácsonyi süti lehet, ha pedig nagyobb tepsiben sütjük, nem lesz ilyen magas, így csinosabb kockákra vagy szeletekre vághatjuk.

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 6 tojás (ha XL-es tojások, akkor abból elég 5 db)
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 2 dl langyos méz
  • 2 dl tej

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel fehéredésig keverjük.
  2. Hozzáadjuk a langyos mézet, elkeverjük, hozzáadjuk a tejet is, szintén elkeverjük.
  3. Mehet bele a szódabikarbónával elkevert liszt és szépen csomómentesre kidolgozzuk.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
  5. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett 30×24 cm-es tepsibe simítjuk a masszát és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Fél időnél vegyük kicsit lejjebb a hőfokot, ha nagyon barnulna a teteje. Végezzünk tűpróbát.

Akár félbe is lehet vágni és megkenhetjük lekvárral. 🙂

 

Lezárt téma.