Nándori szelet

Nándori szelet

A receptet egy régi Blikk receptmagazinban találtam. Ez a sütemény Nándori László cukrászmester remekműve. Köszönjük ezt az isteni süteményt!

A receptet úgy teszem közzé, ahogy az újságban szerepelt!

Tapasztalataim: A marcipán a mascarpone-val isteni… Én egy picit keveseltem a tölteléket, bár a többiek nem értettek velem egyet. Úgy látszik, telhetetlen vagyok. 🙂 De hogy ne a 2 legdrágább hozzávalóból kelljen még venni, csökkenteném kissé a tészta mennyiségét. Hogy még egyszerűbb legyen, a tojásokból használnék kevesebbet. Mondjuk 6-ot. Főleg, ha jó nagyok a tojások, mint nekem is voltak, bőven elég a 6 db. Így már laposabb lesz a tészta és jobban fog érvényesülni a krém benne. Az aszalt szilvát már az áztatásnál vágjuk kisebb darabokra, így nem kell majd tépkedni. Ami nagyon fontos! A tetején lévő krém leírása pontatlan… Ha mindent úgy csinálunk, ahogy írja, vagyis a meleg csokiöntetbe keverjük a vajat, az csak szétolvad benne és nem lesz kenhető. Akkor viszont rengeteg az adag, hiszen nem tudjuk az egésszel meglocsolni a sütit, mert csak szétázik az egész. Vagy csináljuk azt, hogy a hideg csokit habverővel összevegyítjük a puha vajjal és a likőrrel, és kenjük le a süti tetejét, majd mehet rá a csokiforgács, vagy véleményem szerint elég rá a sima csokimáz is és abba keverjük a narancslikőrt.

A sütemény tényleg nagyon-nagyon finom és ünnepi, azok is kipróbálhatják, akik nincsenek oda a marcipánért!

Hozzávalók

A piskótához:

  • 8 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 cl olívaolaj
  • 1 cs sütőpor
  • 25 dkg mag nélküli aszalt szilva
  • vörösbor

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg marcipánmassza
  • kevés tej vagy tejszín

A csokimázhoz:

  • 5 cl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 dkg kakaópor
  • narancslikőr

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg kristálycukorral. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd hozzákeverjük az olajat is. (Én pici tejjel lazítottam a masszát.)
  2. A tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral tejföl állagúra verjük és óvatosan hozzákeverjük a lisztes, kakaós masszához. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett kb. 30×20 cm-es tepsibe öntjük, sűrűn rátépkedjük az előző nap vörösborba áztatott szilvát és 180°C-on 30 perc alatt megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!)
  3. A krémhez a mascarponét összekeverjük a lereszelt marcipánnal, majd egy kis tejet vagy tejszínt adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen.
  4. A kihűlt piskótalapot kettévágjuk és a krémmel megtöltjük.
  5. A tejet a cukorral és a kakaóporral felfőzzük, majd hozzákeverjük a vajat. Amikor kihűlt, belekeverjük a narancslikőrt és a sütemény tetejére kenjük. Megszórjuk reszelt keserű csokoládéval.

 

 

Lezárt téma.