Tejszínes-barackos torta, a harmadik X-re

Tejszínes-barackos torta, a harmadik X-re

Na jó, igazából picit pontatlan a cím, mert a 29. szülinapomra is ezt a tortát kértem a Páromtól, hogy süsse meg nekem, és mivel tavaly is annyira finom lett, ezért idén is ezt választottam. 🙂 Bár a szülinapom már bő egy hónapja volt (na igen, amikor az embernek ezer más dolga van), nem volt alkalmam feltenni ide, de ami késik, nem múlik ugyebár.. 🙂

Szóval szülinap. És immáron a 30. Szép kerek szám. Egyik szemem sírt, a másik nevetett. Egy könnycseppet azért elmorzsoltam 20-as éveimet búcsúztatva, ugyanakkor büszkén vettem kezdetét a 30-as éveimnek, mert mind tudjuk, “Az élet 30 felett kezdődik”, és ezt nem is vitatom! 🙂

Párom ismét nagy izgalmak közepette és 120%os koncentrálással alkotta meg ezt a finomságot, a precizitását pedig bármely mérnök megirigyelhetné. A torta pedig ismételten nagyon finom volt és még szebbre sikerült, mint tavaly! Már-már leköröz engem a sütésben, ilyen az, amikor remek mestere van az embernek, a tanítvány idővel túlszárnyalja őt. 😉 Már várom a következő szülinapomat! ^^

A narancslikőrt ki lehet hagyni, de nem érdemes, mert az adja meg neki azt a testességet, amitől igazán különleges lesz ez a torta.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 14 dkg finomliszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg olaj
  • 6 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 ek vaníliás cukor (házi)
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 2-3 db őszibarack
  • 5 dl Cukrászhab
  • 1 dl narancslikőr (Triple Sec)
  • 1 ek vaníliás cukor (házi)
  • 3 lap zselatin
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor

A tetejére:

  • 1-2 őszibarack

Elkészítés

  1. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a kakaót.
  2. Egy nagyobb tálban habosra keverjük a tojássárgáját a cukor felével, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a lisztet és az olajat.
  3. Egy másik tálban félig felverjük a tojásfehérjét, majd 2-kanalanként a maradék cukorral teljesen felverjük. Óvatosan a lisztes masszába forgatjuk.
  4. Egy tortaforma alját kivajazunk, kilisztezünk és a masszát elsimítjuk benne. Előmelegített sütőben, 190 °C-on 35-40 percig sütjük. Tűpróba!
  5. A megsült tortát 10 percig hagyjuk a formában, majd kivesszük és rácsra téve hűlni hagyjuk. Vízszintesen félbevágjuk.
  6. A barackokat meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.
  7. A fél csomag pudingport a kristálycukorral és a tejjel megfőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, hogy ne legyen túl forró. Belekeverjük a vaníliás cukrot és a narancslikőrt, majd kihűtjük.
  8. Közben a zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A cukrászhabot kemény habbá verjük és a felét óvatosan a pudingba forgatjuk. Frissentartó fóliával befedve a tálat, a maradék tejszínt a hűtőbe tesszük.
  9. A zselatint kinyomkodjuk, kis lábosba tesszük, 2 ek vizet adunk hozzá és kis lángon addig melegítjük, míg fel nem olvad (kb fél perc!). Belekeverünk 2 ek tejszínes krémet, majd az egészet összekeverjük.
  10. Az egyik fél tortát visszatesszük a formába, megkenjük a tejszínes krém felével és elosztjuk rajta a barackgerezdeket. Rákenjük a maradék tejszínes krémet és lefedjük a másik fél tortalappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  11. Másnap kivesszük a tortát a formából (előtte egy vékony késsel vágjuk körbe, hogy a krém elváljon a karimától), végül a hűtőbe tett tejszínhabbal (esetleg csokoládéreszelékkel) és barackgerezdekkel feldíszítjük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*