Tejszínes-barackos torta, a harmadik X-re
Na jó, igazából picit pontatlan a cím, mert a 29. szülinapomra is ezt a tortát kértem a Páromtól, hogy süsse meg nekem, és mivel tavaly is annyira finom lett, ezért idén is ezt választottam. 🙂 Bár a szülinapom már bő egy hónapja volt (na igen, amikor az embernek ezer más dolga van), nem volt alkalmam feltenni ide, de ami késik, nem múlik ugyebár.. 🙂
Szóval szülinap. És immáron a 30. Szép kerek szám. Egyik szemem sírt, a másik nevetett. Egy könnycseppet azért elmorzsoltam 20-as éveimet búcsúztatva, ugyanakkor büszkén vettem kezdetét a 30-as éveimnek, mert mind tudjuk, “Az élet 30 felett kezdődik”, és ezt nem is vitatom! 🙂
Párom ismét nagy izgalmak közepette és 120%os koncentrálással alkotta meg ezt a finomságot, a precizitását pedig bármely mérnök megirigyelhetné. A torta pedig ismételten nagyon finom volt és még szebbre sikerült, mint tavaly! Már-már leköröz engem a sütésben, ilyen az, amikor remek mestere van az embernek, a tanítvány idővel túlszárnyalja őt. 😉 Már várom a következő szülinapomat! ^^
A narancslikőrt ki lehet hagyni, de nem érdemes, mert az adja meg neki azt a testességet, amitől igazán különleges lesz ez a torta.
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 14 dkg finomliszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 dkg olaj
- 6 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 ek vaníliás cukor (házi)
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 2-3 db őszibarack
- 5 dl Cukrászhab
- 1 dl narancslikőr (Triple Sec)
- 1 ek vaníliás cukor (házi)
- 3 lap zselatin
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg kristálycukor
A tetejére:
- 1-2 őszibarack
Elkészítés
- Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a kakaót.
- Egy nagyobb tálban habosra keverjük a tojássárgáját a cukor felével, a vaníliás cukorral és a csipet sóval. Hozzákeverjük a lisztet és az olajat.
- Egy másik tálban félig felverjük a tojásfehérjét, majd 2-kanalanként a maradék cukorral teljesen felverjük. Óvatosan a lisztes masszába forgatjuk.
- Egy tortaforma alját kivajazunk, kilisztezünk és a masszát elsimítjuk benne. Előmelegített sütőben, 190 °C-on 35-40 percig sütjük. Tűpróba!
- A megsült tortát 10 percig hagyjuk a formában, majd kivesszük és rácsra téve hűlni hagyjuk. Vízszintesen félbevágjuk.
- A barackokat meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.
- A fél csomag pudingport a kristálycukorral és a tejjel megfőzzük. Kissé hűlni hagyjuk, hogy ne legyen túl forró. Belekeverjük a vaníliás cukrot és a narancslikőrt, majd kihűtjük.
- Közben a zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A cukrászhabot kemény habbá verjük és a felét óvatosan a pudingba forgatjuk. Frissentartó fóliával befedve a tálat, a maradék tejszínt a hűtőbe tesszük.
- A zselatint kinyomkodjuk, kis lábosba tesszük, 2 ek vizet adunk hozzá és kis lángon addig melegítjük, míg fel nem olvad (kb fél perc!). Belekeverünk 2 ek tejszínes krémet, majd az egészet összekeverjük.
- Az egyik fél tortát visszatesszük a formába, megkenjük a tejszínes krém felével és elosztjuk rajta a barackgerezdeket. Rákenjük a maradék tejszínes krémet és lefedjük a másik fél tortalappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap kivesszük a tortát a formából (előtte egy vékony késsel vágjuk körbe, hogy a krém elváljon a karimától), végül a hűtőbe tett tejszínhabbal (esetleg csokoládéreszelékkel) és barackgerezdekkel feldíszítjük.
Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!