Pikáns paradicsomos húsgolyók

Pikáns paradicsomos húsgolyók

Ínycsiklandozó húsgombócok pikáns fűszerezéssel, zöldséges rizs körettel. A chilit ki mennyire szereti, annyit adjon hozzá.

Én nem szeretem a csípőset, de ha csak éppen hogy kicsit csíp, akkor még elviselem egy pohár tej kíséretében. Akár ki is hagyhatjuk belőle, de ennyi még belefér.

Chili ide, chili oda… ez egy nagyon finom étel. Bármikor feldobhatjuk vele a hétköznapokat.

Először még Párommal készítettük el ezt az ételt, mivel időnként elkapja a gasztroláz. Ilyenkor finomabbnál finomabbakat készít az én nem kis örömömre. 🙂 Egyik hétvégén el is készítettük ezt a remek fogást. A munka oroszlánrésze az övé, én csak segédkeztem a műveletben. Ilyenkor mindig hagyom, hadd “küzdjön meg” maga az étellel, annál jobban esik majd megenni! Maximum a fűszerezésbe szoktam belekotyogni. A végeredmény igazán csábító lett és az első falat után pedig tudtam, hogy ezt bizony én is el fogom még készíteni.

Hozzávalók

  • 450 g darált sertéshús
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 + 1 tk chilipor
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 1 habart tojás
  • 2 ek étolaj
  • 1 tk őrölt koriander
  • 400 g paradicsom, héja nélkül felaprítva (lehet konzerv is)
  • 2 ek szójaszósz

A körethez:

  • 350 g rizs
  • 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
  • 2 vastagabb szál újhagyma
  • 1 kisebb sárgarépa

Elkészítés

  1. A vöröhagymát apró kockákra, a répát és paprikákat vékony csíkokra, az újhagymát karikákra vágjuk.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a darált húst, a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a római köményt, a 1/2 tk chiliport, a koriandert, a zsemlemorzsát és a tojást. Az egészet jól dolgozzuk össze, majd a masszából formáljunk kis golyókat.
  3. Sós vízben tegyük fel főni a rizst. Az olajat forrósítsuk fel egy előmelegített wokban és a húsgolyókat adagonként, nagy lángon kb 5 perc alatt süssük meg.
  4. Egy másik serpenyőbe tegyük a paradicsomot, az 1 tk chiliport és a szójaszószt, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a gombócokat, csökkentsük alatta a hőfokot és főzzük 15 percig. (A szójaszósz elég sós, de ízlés szerint adhatunk még hozzá sót.)
  5. A wokban visszamaradt olajban pirítsuk meg a zöldségeket (újhagymát, répát és paprikákat), majd adjuk hozzá a rizst és keverjük össze. (Ha már nagyon sötét lenne az olaj, öntsük le és újat használjunk.)
  6. Ezután nincs más hátra, mint a tálalás!

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*