Töltött karalábé sajtmártásban

Töltött karalábé sajtmártásban

A 70. VKF! (Vigyázz, Kész, Főzz!) fordulójának stafétája hozzám vándorolt, melyhez egy olyan témát választottam, ami sokunk kedvence, ez nem más, mint  A Sajt. Nemes egyszerűséggel azért, mert a sajt mindent jobbá tesz! 🙂

Tőlem szokatlan módon most nem süteményt vagy pékterméket készítettem a játékra, hanem főételt. Illetve hát na.. ezt is sütni kell, szóval a sütés megmaradt. 🙂

Nagyon finom ez az étel, csak ajánlani tudom! Könnyen, gyorsan elkészíthető, egyedül csak a karalábék farigcsálása melós kicsit. A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt elvégezni, hogy egy éles kiskéssel megkezdjük a karalábé kivájását, majd amikor már hozzáférünk jobban a belsejéhez, egy kiskanál segítségével gyönyörűen ki lehet faragni. Szemre vigyázni, mert a zsenge karalábé darabkák csak úgy röpködnek. 🙂 Próbáljuk meg minél vékonyabbra vájni a karalábét, hogy biztosan átsüljön.

Ha nem akarunk tölteni, akkor rakott formában is el tudom képzelni ezt a fogást, ha szeletekre vágjuk a karalábét és a paradicsomot.

Hozzávalók

  • 3 zsenge karalábé
  • 3 kisebb paradicsom
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 15 dkg sajt (trappista, edami, ementáli)
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • szerecsendió
  • kevés vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés

  1. A meghámozott karalábékat kifaragjuk, a kivájt részeket nagyon apróra vágjuk.
  2. Összekeverjük a hússal, az aprított petrezselyem zöld felével, sózzuk, borsozzuk megtöltjük vele a karalábékat és egy kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk őket.
  3. A paradicsomokat keresztben bevágjuk, egy darabka sajtot teszünk a vágásba és a karalábék mellé tesszük őket.
  4. Begyújtjuk a sütőt 180 °C-ra és betesszük a sütőtálat.
  5. Egy kis lábasban felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, alaposan elkeverjük és habzásig hevítjük. Kis adagokban hozzáöntjük a tejet, minden adag után jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós és utána hozzáadjuk a tejfölt is.
  6. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a maradék petrezselyemzöldet (egy picit tegyünk félre a szóráshoz). Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés szerecsendiót és végül keverjük bele a maradék sajtot lereszelve.
  7. Kivesszük a tálat a sütőből, majd a karalábék és paradicsomok köré öntjük a sajtmártást. Visszatesszük sülni kb 50 percet, míg a karalábék megpuhulnak.
  8. 10 perccel a sütési idő vége előtt szórunk egy kevés reszelt sajtot a karalábék tetejére és még addig sütjük, míg szépen megpirulnak. Mikor kivesszük a sütőből, megszórjuk a félretett petrezselyem zölddel.

 

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*