Töltött tök

Töltött tök

Egy újabb darált húsos fogás, amit szeretünk.

Ha unjátok már a tökfőzeléket, próbáljátok ki a receptemet. 🙂

Hozzávalók

  • 1 kisebb tök, kb 1-1,5 kg-s
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 zsemle, kevés tejben beáztatva és jól kinyomkodva
  • 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 4 ek napraforgó olaj
  • 1 pici darab vékony szeletkékre vágott szalonna
  • 2 tojás
  • 0,5 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 2,5 dl húsleves alaplé
  • 14 dkg sűrített paradicsom
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 1 tk majoránna
  • bors

Elkészítés

  1. A tököt félbevágjuk, meghámozzuk, belsejét egy kanállal kikaparjuk. Megszórjuk sóval, borssal.
  2. Egy tepsit kiolajozunk, belefektetjük a tököket, a tökök alá rendezgetjük a szalonna szeletkéket.
  3. A húst összekeverjük a hagymával, fokhagymával, zsemlével, 4 ek olajjal, petrezselyemmel, sóval, borssal, majorannával és a tojással. Ha nagyon lágy a töltelék, kevés zsemlemorzsát szórjunk hozzá. Púposan felhalmozva megtöltjük a tököket.
  4. Az alaplevet összekeverjük a paradicsom pürével és a tökök alá öntjük. Alufóliával letakarjuk a tepsit.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a tököket a reszelt sajttal és így visszatolva a sütőbe, még 30 percig sütjük vagy míg szépen megpirul a sajt.
  6. Tálalásnál locsoljuk meg a paradicsommártással.

Megjegyzés:
Elméletileg plusz köretet nem igényelne ez az étel, de azért egy kevés rizst vagy bulgurt, esetleg kuszkuszt főzhetünk hozzá kiegészítőként.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*