Lasagne

Lasagne

Mit főzzek, mit főzzek? Van darált hús, fel kéne használni a lasagne tésztát is a kamrából, legyen hát Lasagne! Csak egyszerűen, abból, ami van itthon.
Sok fűszerrel, mert én szeretem a fűszereset, és ha már annyi minden van, használjuk is őket.
Sajtból is jó, ami van itthon, nem kell görcsölni rajta.

Az eredmény nagyon finom lett, jöhet máskor is! 🙂

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 dl paradicsom sűrítmény
  • 2 dl vörösbor (ha nincs, akkor ez helyett is víz)
  • 2-3 dl víz
  • 15 dkg sárgarépa, lereszelve
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk kakukkfű
  • 0,5 tk rozmaring
  • olívaolaj
  • bors

A besamelhez:

  • 6 dkg vaj
  • 5 ek finomliszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg reszelt sajt
  • csipetnyi szerecsendió
  • bors

A tetejére:

  • 10 dkg reszelt sajt

Továbbá:

  • 12 db lasagne tésztalap

Elkészítés

  1. Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Rádobjuk a répát, a fűszereket, 1-2 percig pirítjuk, majd mehet hozzá a hús is, amit fehéredésig sütünk.
  2. Ráöntjük a paradicsomot a bort és a vizet, sózzuk, borsozzuk, lefedve (időnként megkeverve) kb 30 percet főzzük. Ha úgy érezzük, kellene még egy kis szaft neki, akkor kevés vizet még öntsünk hozzá.
  3. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, 1-2 percig sütjük (de nem pirítjuk!), majd apránként hozzáöntjük a tejet és minden adag után csomómentesre keverjük.
  4. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, majd ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és beledolgozzuk a reszelt sajtot is.
  5. Következik az összeállítás: egy kb 31×22 cm-es tepsi aljába öntünk egy kevés ragut. Egymás mellé fektetünk 1-1 tésztalapot. A szélekre tördelünk tésztadarabokat. Mehet rá ragu, majd besamel.
  6. Újabb adag tészta következik, majd ragu és besamel.
  7. Még egy tésztaréteg, a megmaradt kevés ragu és a besamel, amit zárásként megszórunk a reszelt sajttal.
  8. 190 °C-ra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. A tetején a sajt legyen jó piros és ropogós.

[Megjegyzés:] Ha szoktunk Bolognai ragut főzni, azt is nyugodtan felhasználhatjuk hozzá, én direkt nem akartam azt tenni bele (volt amúgy lefagyasztva belőle), ne legyen minden ugyanolyan ízű, ezért ezt direkt máshogy fűszereztem és zellerszárat sem raktam bele (abból egyébként is kifogytam éppen).
Ügyeljünk rá, hogy mindenhol benedvesítsük a tésztalapokat, így biztosan megfő a széle is és nem marad “ress”. 🙂
A fűszer mennyiségek szárítottra értendők.

 

Lezárt téma.