Grízes tészta házi tésztából
Sok-sok évvel ezelőtt apám beszerzett egy tésztagépet. Ez a tésztagép ott lapult a konyhaszekrény eldugott kis sarkában. Egyszer használták. Ez az elfeledett kis tésztagép sokat járt a fejemben mostanában.
Ki kéne csak próbálni…
Ami visszatartott tőle, az nem a vele járó munka volt, hanem az, hogy mi nem igazán vagyunk tésztásak. Szeretjük, de van vele egy nagy problémánk. A probléma nem más, mint a jólakottság érzése. Megeszünk 1 tányér tésztaételt, jól vagyunk. Azonban 1 óra múlva már megint éhesek vagyunk és azon törjük a fejünket, hogy mit lehetne enni.. Ezzel így vagyok én, a párom, az anyukám, az egész család.
Viszont.. Vannak olyan tészta ételek, amelyekhez bűn bolti tésztát használni. Persze tudom, hogy sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldás, de a házi tészta és a bolti tészta közötti különbség ég és föld. A házi tészta sokkal testesebb, laktatóbb és élvezetesebb. De hogy konkrétan melyik tésztaételre gondolok itt?
Például a káposztás tészta, a túrós csusza vagy a grízes tészta. Mindhárom gyerekkori kedvenc, viszont a fent említett okok miatt, hiába eszem meg belőlük akár 2 nagy tányérral, egyszerűen nem lakok jól. De fontos leszögeznem, hogy ez csak és kizárólag a bolti tészták esetében igaz.
Ezeknél a példáknál az sem kifogás, ha nincs tésztagépünk, mert ezekhez olyan tészta dukál, amit gép nélkül is könnyen elkészíthetünk, csupán egy kis időt kell rá fordítani. Higyjük el, a házi tésztával jól fogunk lakni. 🙂
Egy szónak is száz a vége, a napokban nagyon megkívántam a grízes tésztát. Évek óta nem ettem. Így a tésztagép egyre erősebben motoszkált a fejemben. Legyen hát, elhatároztam, ki fogom próbálni.
És az első saját készítésű tésztámból fincsi grízes tészta lett, csak még azt kellett eldöntenem, hogy melyik lekváromat bontsam meg hozzá. 🙂
Hozzávalók
- 16 ek búzadara
- 3 ek zsír
- 1 csapott tk só
- kb. fél liter víz
- 25-30 dkg szélesmetélt
Elkészítés
- A búzadarát a sóval enyhén megpirítjuk a zsíron.
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt kicsi lángon főzzük. Ha beszívta az összes vizet, elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk, hogy a gőzben teljesen megpuhuljon.
- Közben forró, sós vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, leöblítjük és a grízhez keverjük.
- Tetszőleges lekvárral fogyasztjuk.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!