Spenótos-diós rakott palacsinta hús nélkül

Spenótos-diós rakott palacsinta hús nélkül

Kis kertecskémben szépen megnőttek a spenótok, lett belőlük mindenféle spenótos finomság és még a kis nyuszikámnak is jutott belőle bőven. 🙂 Ez is egy a finomságok közül, amiben élvezhettem munkám gyümölcsét. Na jó.. a spenóttal igazából aztán nem sok munka volt, csak el kellett szórni a magokat és meglocsolni párszor. 🙂 Hamarosan elültetem a következő adagot is.

Az eredeti recept Lajos Maritól származik. Gonosz vagy nem gonosz módon ezt is átvariáltam, annak függvényében, hogy miből mennyi volt még itthon. Például a spenótból összesen sem volt már 1 kg, mint ahogy írta az eredeti recept, de szerintem ennyi spenót is teljesen megfelelő mennyiség hozzá. Ha több van belőle, rakhatunk bele többet, de mi ennyivel is degeszre tömtük magunkat, mivel a dió miatt nagyon laktató étel. Mivel a dióhoz jól illik a fokhagyma, így azt is tettem bele, és mert sajtból sosem elég, abból is többet használtam. 🙂

Most csináltam először rakott palacsintát, mivel én amúgy nem vagyok nagyon oda a palacsintáért, de meg kell mondjam, nagyon finom volt ez a fogás. 🙂 Egyszerű elkészíteni, finom, laktató, és ami még +pont, hogy remekül fagyasztható. Ami megmarad, tegyük el a mélyhűtőbe, és később mikróban megmelegítve ugyanolyan finom, mint frissen.

Húsmentes napokra melegen ajánlom. 🙂

Hozzávalók

A palacsintákhoz:

  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 ek olaj + a formához
  • bors

A töltelékhez:

  • 25 dkg friss, zsenge spenót szárával együtt
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg dió ledarálva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt (trapista vagy edami)
  • 1 tojás
  • fél csokor petrezselyem
  • bors
  • szerecsendió

Az öntethez:

  • 1 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 púpos ek finomliszt
  • 1 tojás
  • bors

Elkészítés

  1. A palacsintatésztához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd apránként a liszthez keverjük. Ne legyen csomós. Lefedjük és fél órát pihentetjük. Ezután elkeverjük benne az olajat és 8-10 db palacsintát sütünk belőle.
  2. A töltelékhez a spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük. Ha fiatal, zsenge, akkor nem szükséges előfőzni, egyébként 3 percig forró, sós vízben kéne főzi és leszűrni. A továbbiakban úgy írom, ahogy én is csináltam, tehát nem kellett előfőzni a spenótot.
  3. A hagymát apróra vágjuk, a petrezselymet szintén és a paprikát felkockázzuk. 5 dkg vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát, a darált diót, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá és hozzákeverjük a spenótot. Pár perc alatt puhára főzzük és hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt, összekeverjük a petrezselyemmel, a paprikával (egy keveset félreteszünk), 1 tojással és 5 dkg reszelt sajttal.
  5. Az öntethez a vajban világosra pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről lehúzva beleolvasztjuk a maradék sajtot, a tejszínt és a tojást.
  6. Megtöltjük a palacsintákat a töltelékkel és félbevágjuk őket. Kissé egymásnak döntve, vágott felükkel fölfelé kiolajozott, mélyebb tűzálló tálban rakosgatjuk őket, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a félretett paprikával és  200°C-os sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

 

 

Lezárt téma.