Banános-csokis kuglóf, karamellszósszal

Banános-csokis kuglóf, karamellszósszal

A 200. recept az oldalon!

Egy valódi kényeztetés ez a kuglóf. Ki ne szeretné a banánt és a csokit?! Ez a párosítás abszolút klasszikus, nem hiába imádják annyian.

Ne sajnáljuk az időt a karamellszósztól, mert attól lesz igazán különleges.
Ha készítünk hozzá karamellszószt, akkor elég hozzá ennyi cukor, pont jó lesz az édessége. Viszont ha nem akarunk a karamellel pepecselni, akkor tegyünk bele 20 dkg cukrot és a tetejét szórjuk meg porcukorral, amikor kihűlt.

Hozzávalók

A kuglófhoz:

  • 15 dkg puha vaj
  • 2 nagy, érett banán
  • 1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 15 dkg nádcukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl joghurt
  • 9 dkg csokoládé, apróra vágva (ét vagy tej, ízlés szerint)
  • csipetnyi só

A karamellhez:

  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 14 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 2 ek víz

Elkészítés

  1. A kuglófhoz a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
  2. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
  3. A banánokat villával szétnyomkodjuk és a tojásos keverékben eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot és a vaníliát is.
  4. Felváltva a masszához adjuk kisebb adagokban a lisztet és a tejet, majd mehet bele az aprított csokoládé is.
  5. A keveréket kétfelé vesszük és az egyik felébe beleforgatjuk a kakaóport.
  6. Egy 22 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük váltogatva a kétféle masszát.
  7. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 60 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
  8. A sütőből kivett kuglófot 10 percig még a formában hagyjuk, majd kiborítjuk belőle és hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A karamellhez a cukrot a vízzel egy magas falú, világos színű kis lábosban, nagy lángon feltesszük forrni. Csakis a legelején keverjük meg, hogy a víz mindenhol érje a cukrot, utána semmiképp se nyúljunk hozzá, különben a cukor kikristályosodik és annyi neki.
  10. Ha a cukor kellőképpen karamellizálódott, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Utána mehet bele a tejszín (de csak óvatosan), adjunk hozzá egy csipetnyi sót és kevergetve főzzük addig, amíg a megkeményedett karamell újra felolvad és az egész egyneművé válik.
  11. Kicsit forralunk rajta, majd kiöntjük kis üveg tálkába vagy kiöntőbe, amiben szeretnénk tálalni. Ahogy hűl, úgy fog egyre sűrűbb lenni, a hűtőben meg fog dermedni, de a mikróban felmelegítve újra folyékony lesz.
  12. A kihűlt kuglóf tetejét meglocsoljuk karamellszósszal, és minden szeletet is meglocsolunk kedvünk szerint vele.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*