Frankfurti grillázskoszorú

Frankfurti grillázskoszorú

Már régóta készültem ezt elkészíteni, de mindig csak halogattam. Most viszont már itt volt az ideje!:) Ősrégi recept ez is, ami az idő folyamán folyton változott. Nagyanyáink receptje szerint a töltelék csupán vajból, cukorból és 1 tojássárgájából állt, továbbá rumot is kevertek hozzá. Ez azóta sokat finomult, sokféle variáció megtalálható szakácskönyvekben és az interneten is. Nekem is kétféle verzió van itthon, amiket összehasonlítottam, és a 2 elegyéből, illetve némi variálással összegyúrtam a sajátot. Sikerült egy nem túl édes, krémes élvezetet összehoznom.:)

Hozzávalók

A tésztához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja vagy 1 tk citromaroma
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 3 tojás
  • csipetnyi só

A krémhez:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 17,5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 12 dkg kristálycukor
  • rum ízlés szerint (elhagyható)

A grillázshoz:

  • 10 dkg egész mandula (héj nélkül)
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 dkg vaj

Továbbá:

  • 6-7 ek savanykás ribizlilekvár (vagy eper vagy erdei gyümi)

Elkészítés

  1. Egy 22 cm-es kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk.
  2. A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrokat, a citrom héját (vagy aromát) és a sót. Krémmé keverjük. A tojásokat egyenként alaposan beledolgozzuk.
  3. Összekeverjük a lisztet, keményítőt és sütőport, majd több adagban a vajkrémbe szitáljuk, és elkeverjük.
  4. A masszát a formába öntjük, elsimítjuk, és 180°C-on megsütjük kb. 40 perc alatt. 10 percig még a formában hagyjuk, csak utána borítjuk ki rácsra, és kihűtjük.
  5. A pudingot a tejjel és cukorral megfőzzük, majd félretesszük hűlni. A vajat habosra keverjük, és a már kihűlt pudinggal apránként elvegyítjük. A végén jöhet hozzá a rum.
  6. A grillázshoz a mandulát apró darabokra vágjuk, majd a vajjal és cukorral együtt egy lábosban kis lángon addig melegítjük, míg a cukor megkaramellizálódik. Ezt is hagyjuk kihűlni.
  7. A kuglófot vízszintesen 3 részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük 3-4 ek lekvárral, utána megkenjük a krémmel is. Rátesszük a középső lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd krémmel is. Mehet rá a felső lap, és az egészet bevonjuk a maradék krémmel.
  8. Végezetül befedjük a mandulagrillázzsal, és pár órára hűtőbe tesszük.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*