Gesztenyés gyümölcskenyér
Még éppen időben kaptam észbe, hogy a 68. VKF!-nek mindjárt lejár a határideje és ki kéne ötölnöm rá valami finomságot. Szerencsére Timi is emlékeztetett a játékra, így még éppen a határidő lejárta előtt fel is teszem a receptet. 🙂
Szóval a jelenlegi VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) játék témája az ősz ízei voltak és Timi a következő alapanyagokat adta meg, amikkel dolgozhattunk: szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs és gyömbér.
Sokat törtem a fejem, mit is kéne rá készíteni, több dolog is az eszembe jutott, végül pedig a gyümölcskenyér mellett döntöttem, azon egyszerű okból, hogy azt amúgy is akartam sütni Karácsonyra. 🙂
Eddig általában Stollent sütöttem, idén viszont úgy döntöttem, inkább valami gyümölcskenyeret készítek. Az ízesítéséről igazából ez a játék döntött. 🙂
A főpróba jól sikerült, ennek a szép nagy gyümölcskenyérnek nem adok 3 napot, és már csak emlék lesz belőle. 🙂
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához
- 5 tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 1 ek vaníliás cukor
- 20 dkg finomliszt
- 6 g sütőpor
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 nagy csipet szegfűszeg
- 0,5 dl rum
- 5 dkg dió apróra vágva
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 5 dkg görög mazsola
A tetejére
- 10 dkg fehércsoki
- 2 ek olaj
- kevés étcsokoládé forgács
- pár szem aszalt vörös áfonya
Elkészítés
- A tojások sárgáját a porcukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a lágy vajat, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a gesztenyemassza, a rum, a vaníliás cukor és a szegfűszeg is.
- A lisztet és a sütőport összekeverjük. Kisebb adagokban a tojássárgás keverékhez adjuk, teljesen eldolgozzuk, majd hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott diót is.
- A tojások fehérjét a porcukor másik felével habbá verjük. Amikor már tejszín sűrűségű, óvatosan kisebb adagokban eldolgozzuk a masszában.
- A tésztát egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába simítjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. Időnként nézzünk rá és ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le alufóliával. Többször is végezzünk tűpróbát!
- Amikor megsült, kicsit a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
- A fehércsokit megolvasztjuk, eldolgozzuk az olajjal és a kihűlt süteményt beborítjuk vele. Néhány marék étcsokoládé forgáccsal megszórjuk és a tetejét pár szem aszalt vörös áfonyával díszítjük.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!