Gesztenyés gyümölcskenyér

Gesztenyés gyümölcskenyér

Még éppen időben kaptam észbe, hogy a 68. VKF!-nek mindjárt lejár a határideje és ki kéne ötölnöm rá valami finomságot. Szerencsére Timi is emlékeztetett a játékra, így még éppen a határidő lejárta előtt fel is teszem a receptet. 🙂

Szóval a jelenlegi VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) játék témája az ősz ízei voltak és Timi a következő alapanyagokat adta meg, amikkel dolgozhattunk: szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs és gyömbér.

Sokat törtem a fejem, mit is kéne rá készíteni, több dolog is az eszembe jutott, végül pedig a gyümölcskenyér mellett döntöttem, azon egyszerű okból, hogy azt amúgy is akartam sütni Karácsonyra. 🙂

Eddig általában Stollent sütöttem, idén viszont úgy döntöttem, inkább valami gyümölcskenyeret készítek. Az ízesítéséről igazából ez a játék döntött. 🙂

A főpróba jól sikerült, ennek a szép nagy gyümölcskenyérnek nem adok 3 napot, és már csak emlék lesz belőle. 🙂

Hozzávalók

A tésztához

  • 5 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 nagy csipet szegfűszeg
  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg dió apróra vágva
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 5 dkg görög mazsola

A tetejére

  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 ek olaj
  • kevés étcsokoládé forgács
  • pár szem aszalt vörös áfonya

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját a porcukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a lágy vajat, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a gesztenyemassza, a rum, a vaníliás cukor és a szegfűszeg is.
  2. A lisztet és a sütőport összekeverjük. Kisebb adagokban a tojássárgás keverékhez adjuk, teljesen eldolgozzuk, majd hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott diót is.
  3. A tojások fehérjét a porcukor másik felével habbá verjük. Amikor már tejszín sűrűségű, óvatosan kisebb adagokban eldolgozzuk a masszában.
  4. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába simítjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. Időnként nézzünk rá és ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le alufóliával. Többször is végezzünk tűpróbát!
  5. Amikor megsült, kicsit a formában hagyjuk pihenni, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A fehércsokit megolvasztjuk, eldolgozzuk az olajjal és a kihűlt süteményt beborítjuk vele. Néhány marék étcsokoládé forgáccsal megszórjuk és a tetejét pár szem aszalt vörös áfonyával díszítjük.

 

2 hozzászólás

  1. Csigabige says:

    Nagyon finom lehet gesztenyével a gyümölcskenyér, tetszik!

    • Kabóca says:

      Bizony, hogy finom! 🙂 És jó pihe-puha a tésztája tőle.
      A megjósolt 3 nap helyett elég volt 2 nap is, hogy elfogyjon, annyira falta mindenki. 🙂

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*