Zöldcitromos-mézes kuglóf

Zöldcitromos-mézes kuglóf

Amennyire nem szerettem régen a kuglófot, olyannyira imádom most. Persze hozzá kell tenni, hogy csak 1-2 alkalommal kóstoltam bolti kuglófot és az nem volt vmi izgalmas, ellenben túl édes volt, és az aromát is túltolták benne, így műízűvé téve az egészet.

Mióta viszont kedvet kaptam hozzá, és birtokomba került az első (és egyelőre az egyetlen) kuglófformám, sorra készítem a finomabbnál finomabb és változatos ízű csodákat.

Most eljött az ideje, hogy felkerüljön egy újabb darab, méghozzá egy üdítő Lime-os változatban.

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 2 tk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 lime reszelt héja (kezeletlen!)
  • 3 tojás
  • 1,5 dl joghurt
  • 2 ek limelé

Az öntethez:

  • 2 lime leve és héja (kezeletlen!)
  • 1 dl víz
  • 3 ek méz

Elkészítés

  1. Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  2. Egy kisebb tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, mandulát, sütőport és sót.
  3. Egy nagyobb tálban krémesre keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat.
  4. Ezután felváltva mehet hozzá a száraz keverék és a maradék nedves hozzávaló, a joghurt, a lime leve és héja is.
  5. A masszát beletöltjük a formába és 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
  6. Az öntethez egy kis lábosban sziruppá forraljuk a lime levét, héját, a vizet és a mézet. Ízlés szerint lehet kevesebb vagy több mézet adni hozzá.
  7. A sütőből kivett kuglóf alját megszurkáljuk, megöntözzük a szirup felével. Kb 10 percig pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, a tetejét is megszurkáljuk és meglocsoljuk a maradék sziruppal.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*