Túrós-sárgabarackos kuglóf

Túrós-sárgabarackos kuglóf

Régen nem szerettem a kuglófot. Hogy miért nem, azt nem tudnám megmondani. Anyukám nem szokott sütni soha. Talán, amit másoknál ettem, nem igazán ízlett. Nem emlékszem rá. Csak azt tudom, hogy sokáig nem szerettem. Aztán egyszer csak valamiért kedvet kaptam hozzá. 1-2 éve. Kértem is a “Jézuskától” egyik karácsonyra egy kuglóf formát. (A szuflé formák mellé, mert még olyanom sem volt.) Meg is kaptam, mert hát én mindig jó vagyok. (somolygós arc)

Ki is próbáltam egy narancsos kuglófot. Nem volt rossz, de nem volt az igazi. Aztán jött egy tojáslikőrös kuglóf. Na, az már finom volt. Aztán egy csokis. Az nagyon jó volt! Aztán jött ez, amit az egyik kedves kis sütis könyvemben találtam. Mit is mondhatnék. Nyami! 🙂

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

  • 12,5 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 6 ek étolaj
  • 2 tk vanília aroma
  • 2 tojás
  • 25 dkg tehéntúró
  • 15 dkg puha aszalt sárgabarack
  • 37,5 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 5 ek tej

Elkészítés

  1. Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk.
  2. A puha vajat vagy margarint habosra keverjük, apránként belekeverjük az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, és az aromát, krémmé keverjük.
  3. Egyenként alaposan eldolgozzuk benne a tojásokat, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót is.
  4. A sütőporos lisztet átszitáljuk és a tejjel felváltva, két adagban a vajas krémbe keverjük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott sárgabarackot is.
  5. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük kb. 60 perc alatt. A kuglófot 10 percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk és kihűtjük. Befejezésül porcukorral meghintjük.

Megjegyzések:

A tészta elég sűrű lesz, ami nem feltétlenül baj, viszont az egyes alapanyagoktól előfordulhat, hogy túl tömör lesz a kuglóf. Például egyes lisztek több folyadékot vesznek fel, mint más márkájúak vagy pedig a túró a szárazabb, nincs elég nedvességtartalma.  Ha nagyon keménynek érezzük a masszát, kevés tejjel lazítsunk rajta.

Ha a kuglóf teteje sülés közben nagyon barnulna, fedjük le alufóliával, de ha csak alul sütéssel sütünk, nem valószínű, hogy szükséges lesz.

Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*