Birsalmasajt

Birsalmasajt

Életem első birsalma sajtja 2 éve készült és nagyon jól sikerült. Gyönyörűen összeállt, nagyon finom is lett, úgyhogy igencsak büszke voltam rá. 🙂
Nem is olyan nehéz, mint aminek az ember gondolná, bátran álljatok neki.
Ha valamiért mégsem állna össze, akkor jó lesz lekvárnak! 🙂

Hozzávalók

 • 1,3 kg birsalma (2 nagyobb db)
 • 2 dl víz
 • 1 citrom leve
 • 70 dkg kristálycukor

Elkészítés

 1. A birsalmákat jól megmossuk és feldaraboljuk. – Én kiszedtem a magházukat, de sokan azzal együtt főzik, mivel abban van a legtöbb pektin. Én nem akartam a birsalmapépet átpasszírozni, úgyhogy csak a héjukat hagytam rajtuk.
 2. Kisebb darabokra vágjuk és egy széles lábosban fedő alatt feltesszük őket párolni. Fél citrom levét hozzákeverjük. – Először csak kevés vizet öntöttem rájuk, de pillanatok alatt elillant vagy az alma szívta be, ahogy egyre jobban pépesedett, ezért, hogy ne égjen meg, végül apránként, összesen 2 dl vizet öntöttem hozzá. Még így is elég sűrű lett a kész pép, így nem aggódtam amiatt, hogy nem áll össze és folyós lesz.
 3. Ha már jól megpuhultak, egy botmixerrel jól összeturmixoljuk az egészet. Ez kicsit hosszabb idő, mivel a héjukat is apróra kell darálni.
 4. A birsalmapépet (ami 1070 g lett a pürésítés után) egy jó nagy, és magas falú fazékba öntjük. Elkeverjük a 70 dkg kristálycukorral és a másik fél citrom levével.
 5. Felforraljuk és 20 percen át főzzük. – Amikor elkezdett pöfékelni, gyorsan megkevertem, így elkerültem, hogy mindent összefröcsköljön. De ha a lehető legmagasabb fazékba tesszük, talán nem kell tartanunk a pöfékelés miatt.
 6. Egy kisebb és egy nagyobb királytorta (vagy püspökkenyér) formát kibélelünk alufóliával és a forró pépet elosztjuk bennük.
 7. Szellős, hűvös helyre tesszük és 1-2 nap után, miután megbizonyosodtunk arról, hogy összeállt a massza, egy fóliával bélelt tálcára borítjuk és minden nap megfordítjuk, amíg kellőképpen ki nem szárad. (A sajt alatt mindig nedves a fólia, ezért egy papírtörlővel mindig törülgessük szárazra.)

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

 

Lezárt téma.