Sült szilvalekvár
Néhány éve így sütöm már a szilvát, ha lekvárt akarok belőle, nincs vele sok gond és hatékonyabban be tudjuk sűríteni ezzel a módszerrel. 🙂
Azzal viszont számolnunk kell, hogy nem lesz sok belőle, nekem minden 1 kg-nyi szilvából 1 kisebb lekváros üvegnyi lett, viszont a legnagyobb tepsibe is csak 3 kg szilva fér el, úgyhogy érdemes 2-szer, 3-szor rászánni egy délutánt.
Több helyen is olvastam anno, hogy nagyon pici ecettel kikenik a tepsit, így nem ég meg benne a szilva. Persze sokan nem látják értelmét ennek a műveletnek, de én kíváncsiságból kipróbáltam és tényleg nem volt gond a kész lekvárral, bár az is igaz, hogy gyakran kevergettem a tepsiben őket. De mivel az ízén abszolút nem érezni az ecetet, elővigyázatosságból mindig kikenem egy leheletnyi vékony ecet réteggel a tepsit.
Megtehetnénk, hogy semmilyen cukrot sem adunk a lekvárhoz, én azonban mindig szoktam egy kevéske nyírfacukrot belekeverni, mivel a szilva héjától megeshet, hogy kesernyés lesz a lekvár, ezzel pedig ellensúlyozom azt.
Hozzávalók
- 3 kg szilva, megmosva, kimagozva és kisebb darabokra vágva
- 3-4 ek nyírfacukor
- 1 kiskanál ecet
Elkészítés
- Egy akkora tepsit, amiben elfér a szilva, nagyon vékonyan kikenünk ecettel.
- Beleborítjuk a szilvát, elrendezzük és 150 °C-on addig sütjük, míg elforr a leve. Időnként kinyitjuk a sütőajtót, hogy a nedvesség el tudjon párologni, ezzel egy időben át is keverjük a szilvát. Az első keverésnél hozzáadjuk a nyírfacukrot is.
- Ha már elég sűrűnek és ragacsosnak találjuk, gondosan előkészített üvegekbe merjük (először csak egy keveset és forgassuk körbe az üveg oldalán – ez azért szükséges, hogy a hirtelen hőváltozástól nehogy eltörjön az üveg), celofánt teszünk a tetejére, egy befőttes gumival rögzítjük és jól rácsavarjuk a tetejét.
- Nagy méretű törülközőkkel vagy pokróccal bebugyoláljuk az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez 1-2 napba is belekerülhet, ezért olyan helyre tegyük félre, ahol nem lesznek útban.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!