Cseresznyelekvár

Cseresznyelekvár

Nagyon szeretem a befőzést. Kicsi koromban mindig szívesen néztem anyukámat, ahogy készíti a sárgabaracklekvárt. Közben persze szívesen nyalakodtam. 🙂

Amikor hosszú időre kórházba került, akkortájt kaptunk 3 jó nagy ládányi almát. Fogalmam sincs, hány kg lehetett összesen, de rengeteg volt, és nagyon örültünk neki. Gondoltam, ha már ilyen sok alma van, miért ne próbálgatnék belőle mindenfélét készíteni, ami eddig nálunk nem volt. Így készítettem fahéjas almalekvárt, majd aztán almaszörpöt is és ezzel el is kezdődött  az a szenvedély, ahogy érzek a saját magam által készített befőzött finomságok iránt. Nehéz megmondanom, melyiket szeretem jobban, elkészíteni vagy elfogyasztani őket, de úgy hiszem, egyformán imádom mindkettőt. 🙂

Azóta minden évben készítek 2-3 új valamit, amit eddig még nem, leginkább lekvárokat. Az egyik legfinomabb a ribizlilekvárom volt. 🙂

És bizony, cseresznyéből is nagyon finom lekvárt lehet készíteni. 🙂 Nem szoktam tetemes adagokat befőzni, inkább csak 3-4-5 üvegre valót, és amiben én szakítottam a hagyományokkal az az, hogy sokkal, de sokkal kevesebb cukrot teszek hozzá. Egyrészt, mert ha a gyümölcs maga is elég édes, minek tegyek hozzá olyan sok cukrot, másrészt pedig én amúgy is szeretem inkább kissé fanyarabban a lekvárokat. Szerintem sokkal jobban kijön úgy a gyümölcsök íze, ha nincsen agyoncukrozva, csak annyi cukor van bennük, ami kiemeli az ízüket.

Legtöbbször Diabetikus befőzőcukrot szoktam használni, most máshogy döntöttem. Ha használunk zselésítőszert, mindig olvassuk el a “használati” leírást, én is aszerint készítettem el a lekváromat.

Hozzávalók

  • 1,5 kg cseresznye, magozottan
  • fél citrom leve
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs. zselésítőszer 3:1

Elkészítés

  1. A magozott cseresznyét egy magas falú fazékba öntjük. Botmixerrel összeturmixoljuk. Nem baj, ha nem teljesen homogén és marad benne egy-egy nagyobb darab.
  2. Jól elkeverjük benne a zselésítőszert és feltesszük forrni. Ha felforrt, mehet bele a cukor és a citromlé.
  3. Mikor újra felforrt, 5 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe merjük (először csak egy keveset és forgassuk körbe az üveg oldalán – ez azért szükséges, hogy a hirtelen hőváltozástól nehogy eltörjön az üveg), celofánt teszünk a tetejére, egy befőttes gumival rögzítjük, jól rácsavarjuk a tetejét és pár percre fejtetőre fordítjuk.
  4. Nagy méretű törülközőkkel vagy pokróccal, paplannal bebugyoláljuk az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez 1-2 napba is belekerülhet, ezért olyan helyre tegyük félre, ahol nem lesznek útban.

Elméletileg az olyan lédús gyümölcsökhöz, mint a cseresznye, 2 csomag zselésítőszert kéne adni, de én maradtam az 1 csomagnál. Ez a mennyiség 4 kisebb üvegre lesz elegendő.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.