Csorba leves

Csorba leves

Már többször is említettem, hogy nagyon szeretem a leveseket.
Ez is egy kedvenc a sok közül.
És igen.. ez egy hatalmas adag, jó sok zöldséggel és húsgombóccal. 🙂

Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
  • 2-3 sárgarépa, felkarikázva
  • 1 zellerszár, félbevágva
  • 1 közepes karalábé, felkockázva
  • 1 petrezselyemgyökér, félbevágva
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 6 ek tejföl
  • 2 csapott ek étkezési keményítő
  • 3 l víz
  • olívaolaj (jó a napraforgó is)
  • 1-1,5 ek szárított lestyán
  • 3 kisebb babérlevél
  • 1 citrom leve
  • bors

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg rizs
  • bors

Elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Rászórjuk a feldarabolt zöldségeket (kivéve a borsót), elkeverjük és felöntjük 3 liter vízzel.
  2. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket, a lestyánt és felforraljuk.
  3. Közben a darált húst összekeverjük a tojással, rizzsel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, az egészet összegyúrjuk és kis gombócokat formázunk a masszából. Egy tálcára sorakoztatjuk őket.
  4. Mikor a zöldségek már félig puhák és a leves forr, beletesszük a gombócokat és a zöldborsót.
  5. A tejfölt egy kis tálban csomómentesre keverjük a keményítővel. Ha a gombócok megfőttek, a tejfölhöz adunk egy merőkanálnyi forró levet, elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd ezt még kétszer megismételjük.
  6. Ha a tejfölös keverék már eléggé felhígult és meleg, hozzáöntjük a leveshez. Elkeverjük és rövid idő alatt felforrósítjuk, de ne forrjon, mert a tejföl kicsapódhat és nem lesz szép krémes.
  7. 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a citrom levét és tálalunk.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.