Csorba leves
Már többször is említettem, hogy nagyon szeretem a leveseket.
Ez is egy kedvenc a sok közül.
És igen.. ez egy hatalmas adag, jó sok zöldséggel és húsgombóccal. 🙂
Hozzávalók
A leveshez:
- 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
- 2-3 sárgarépa, felkarikázva
- 1 zellerszár, félbevágva
- 1 közepes karalábé, felkockázva
- 1 petrezselyemgyökér, félbevágva
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 6 ek tejföl
- 2 csapott ek étkezési keményítő
- 3 l víz
- olívaolaj (jó a napraforgó is)
- 1-1,5 ek szárított lestyán
- 3 kisebb babérlevél
- 1 citrom leve
- só
- bors
A húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg rizs
- só
- bors
Elkészítés
- Az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Rászórjuk a feldarabolt zöldségeket (kivéve a borsót), elkeverjük és felöntjük 3 liter vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket, a lestyánt és felforraljuk.
- Közben a darált húst összekeverjük a tojással, rizzsel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, az egészet összegyúrjuk és kis gombócokat formázunk a masszából. Egy tálcára sorakoztatjuk őket.
- Mikor a zöldségek már félig puhák és a leves forr, beletesszük a gombócokat és a zöldborsót.
- A tejfölt egy kis tálban csomómentesre keverjük a keményítővel. Ha a gombócok megfőttek, a tejfölhöz adunk egy merőkanálnyi forró levet, elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd ezt még kétszer megismételjük.
- Ha a tejfölös keverék már eléggé felhígult és meleg, hozzáöntjük a leveshez. Elkeverjük és rövid idő alatt felforrósítjuk, de ne forrjon, mert a tejföl kicsapódhat és nem lesz szép krémes.
- 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a citrom levét és tálalunk.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!