Gyümölcsleves

Gyümölcsleves

Nincs is jobb nyáron, mint egy nagy tányér hideg gyümölcsleves. Mindig ipari mennyiségben állítom elő, mert még én magam is 3-4 tányérral megeszek egy nap belőle.

Anyu régen mindig csak meggyet és/vagy cserkót tett bele, míg nem egy alkalommal barackot is tettem hozzá, ami új dimenzióba helyezte az egészet. Azóta anyu is mindig tesz bele. 🙂

Még ennél is tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha szilvát is adunk hozzá. Nem csak a színét, az ízét is feldobja.

Íme a Gyümölcsleves Alla Kabóca receptje:

Hozzávalók

  • 0,5 kg meggy (vagy 1 üveg meggybefőtt, levével együtt)
  • 0,5 kg cseresznye (vagy 1 üveg cseresznyebefőtt, levével együtt)
  • 8-10 szem szilva (vagy 1 üveg szilvabefőtt)
  • 3-4 db őszibarack
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj, kettétörve
  • 6 ek cukor (lehet nyírfa is)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 4 púpos ek tejföl
  • 1 vagy 2 l víz, attól függően, hogy friss a gyümölcs vagy befőtt

Elkészítés

  1. A kimagozott meggyet és cseresznyét egy nagy fazékba öntjük.
  2. A szilvát és barackot is kimagozzuk és felkockázzuk. Nem kell nagyon apróra, ne legyenek kisebbek a cseresznyénél. Mehetnek ezek is a fazékba.
  3. Felöntjük vízzel, beledobáljuk a fűszereket és hozzáadjuk a cukrot is.
  4. Felforraljuk. Egy kis tálban elkeverjük a tejfölt a keményítővel. Merőkanalanként hozzáadunk 4-5 merőkanál levest úgy, hogy minden kanálnál csomómentesre keverjük.
  5. Az egészet visszaöntjük a levesbe és újra felforraljuk. Ízlés szerint lehet még utólag is édesíteni.

Ha semmilyen formában nincs cseresznye, akkor 1 kg friss megy vagy 2 üveg meggybefőtt legyen.

 

 

Lezárt téma.