Tavaszi zöldkrémleves

Tavaszi zöldkrémleves

Előző posztomban már írtam, hogy sikerült idén magamnak szedni a medvehagymát, igaz, még húsvét előtt történt az eset, de mivel egyes boltokban még árulnak medvehagymát, így csak nem késtem le a szezont (szokásomhoz híven).

A medvehagymáról tudni érdemes, hogy gyomor- és vértisztító, enyhíti a magas vérnyomás okozta panaszokat, frissen való fogyasztása tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Kúraszerű fogyasztása esetén viszont alaposan nézzünk utána, mi merre hány méter, mivel, mint néhány gyógynövénynél, oda kell figyelni a mértékekre.

Nagyon finom lett a leves, a csirkekockák különösen jól passzolnak hozzá, úgyhogy ez esetben hagyjuk is a krutont, mert ez így tökéletes. 🙂

Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 60 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 nagy csokor medvehagya (25-30 levél)
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • húsleves alaplé (vagy zöldségleves)
  • 3 ek tejföl
  • olívaolaj
  • bors

A csirkekockákhoz:

  • 2 csirkemell
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. Puhára főzzük.
  3. Közben a csirkemelleket kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és (ha kell, 2 adagban) pirosra sütjük a csirkemell kockákat.
  4. Ha megpuhult a zöldborsó, levesszük a tűzről, belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldet és a szintén apróra vágott medvehagymát. Botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. Visszatesszük a tűzre, egy kis tálban kimérjük a 3 ek tejfölt, és merőkanalanként elkeverünk benne 3-4 merőkanálnyi levest, figyelve, hogy ne legyen csomós a tejföl.
  6. Beleöntjük a levesbe, szükség szerint sózzuk, borsozzuk és kicsit átmelegítjük, de már nem kell forralni.

 

Lezárt téma.