Gyümölcsös Galette

Gyümölcsös Galette

A Galette egy nagyon gyorsan és egyszerűen összedobható francia gyümölcsös lepény. Jó párszor készítettem már el én is, mert imádjuk, ráadásul, mivel szinte bármilyen gyümölccsel megtölthető, így megunhatatlan.

Nálunk a szilvás a favorit, de készítsétek el más gyümölccsel is, például barackkal, eperrel, áfonyával, szederrel, meggyel is.

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 8 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3-4 ek hideg víz

A szilvás töltelékhez:

  • 30 dkg szilva
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 ek vaníliás cukor (házi)
  • fél kk őrölt fahéj
  • pár csepp citromlé

A barackos töltelékhez:

  • 2 nagy őszibarack
  • 1 ek vaníliás cukor (házi)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • fél kk őrölt gyömbér
  • pár csepp citromlé

Elkészítés

  1. A lisztet a porcukorral, a sóval és a hideg vajjal összemorzsoljuk, majd mehet hozzá a tojássárgája és először csak 2 ek hideg víz. Ha szükséges, még annyi vizet adjuk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk és kb egy órára hűtőbe tesszük.
  2. A szilvát félbe vágjuk, kimagozzuk, a feleket megint félbe vágjuk. Egy mélytányérban összekeverjük a keményítőt a cukorral és fahéjjal. Ebben a keverékben megforgatjuk a szilvagerezdeket.
  3. A pihentetett tésztát félbe vágjuk és az egyik felét lisztezett deszkán 22-23 cm-es kör alakúra nyújtjuk. Szépen elrendezzük körben a szilvát úgy, hogy a tészta szélén kb 3 cm üresen maradjon. Ezt a szélét körben ráhajtjuk a szilvára és a széleket összecsipkedjük.
  4. Gáztepsi hátára (vagy sütőlemezre) sütőpapírt teszünk és erre csúsztatjuk rá a pitét úgy, hogy a másiknak is hagyjunk helyet.
  5. Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk. Egy mélytányérban összekeverjük a keményítőt a cukorral és gyömbérrel, majd ebben megforgatjuk a barackszeleteket.
  6. A tészta másik felét lisztezett deszkán ugyanekkorára nyújtjuk és ugyanígy elrendezzük rajta a barackszeleteket. Felhatjuk körben a tésztát, összecsipkedjük, hogy ne nyíljon szét és a szilvás pite mellé csúsztatjuk.
  7. Pár csepp citromlével meglocsoljuk mindkét pite gyümölcsös részét és a tésztát pedig enyhén felvert egész tojással lekenjük.
  8. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt porcukorral megszórjuk.

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

Mentés

Mentés

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*