Gyümölcsös Galette
A Galette egy nagyon gyorsan és egyszerűen összedobható francia gyümölcsös lepény. Jó párszor készítettem már el én is, mert imádjuk, ráadásul, mivel szinte bármilyen gyümölccsel megtölthető, így megunhatatlan.
Nálunk a szilvás a favorit, de készítsétek el más gyümölccsel is, például barackkal, eperrel, áfonyával, szederrel, meggyel is.
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 ek porcukor
- csipetnyi só
- 8 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 3-4 ek hideg víz
A szilvás töltelékhez:
- 30 dkg szilva
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 ek vaníliás cukor (házi)
- fél kk őrölt fahéj
- pár csepp citromlé
A barackos töltelékhez:
- 2 nagy őszibarack
- 1 ek vaníliás cukor (házi)
- 1 ek étkezési keményítő
- fél kk őrölt gyömbér
- pár csepp citromlé
Elkészítés
- A lisztet a porcukorral, a sóval és a hideg vajjal összemorzsoljuk, majd mehet hozzá a tojássárgája és először csak 2 ek hideg víz. Ha szükséges, még annyi vizet adjuk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk és kb egy órára hűtőbe tesszük.
- A szilvát félbe vágjuk, kimagozzuk, a feleket megint félbe vágjuk. Egy mélytányérban összekeverjük a keményítőt a cukorral és fahéjjal. Ebben a keverékben megforgatjuk a szilvagerezdeket.
- A pihentetett tésztát félbe vágjuk és az egyik felét lisztezett deszkán 22-23 cm-es kör alakúra nyújtjuk. Szépen elrendezzük körben a szilvát úgy, hogy a tészta szélén kb 3 cm üresen maradjon. Ezt a szélét körben ráhajtjuk a szilvára és a széleket összecsipkedjük.
- Gáztepsi hátára (vagy sütőlemezre) sütőpapírt teszünk és erre csúsztatjuk rá a pitét úgy, hogy a másiknak is hagyjunk helyet.
- Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk. Egy mélytányérban összekeverjük a keményítőt a cukorral és gyömbérrel, majd ebben megforgatjuk a barackszeleteket.
- A tészta másik felét lisztezett deszkán ugyanekkorára nyújtjuk és ugyanígy elrendezzük rajta a barackszeleteket. Felhatjuk körben a tésztát, összecsipkedjük, hogy ne nyíljon szét és a szilvás pite mellé csúsztatjuk.
- Pár csepp citromlével meglocsoljuk mindkét pite gyümölcsös részét és a tésztát pedig enyhén felvert egész tojással lekenjük.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt porcukorral megszórjuk.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!