Málnás-epres Eton mess

Málnás-epres Eton mess

A 31. SAD! immáron Kisbogárnál zajlik, és egy újabb remek témát kaptunk, ami nem más, mint A Föld körül, tehát olyan országok desszertjeit készíthetjük el, ahol már jártunk, és szép emlékeket idéz, vagy olyanokét, ahol még nem voltunk, de szívesen elutaznánk oda is.

Az első ország, ami rögtön az eszembe jutott, az Japán, mivel oda utaznék el a legszívesebben. De a gond az volt, hogy a japánoknak nem igazán vannak édességeik. Ami van, az főleg a nyugati hatás miatt van. Ha van is 1-2 sajátosság, az annyira az én fantáziámat nem fogta meg. Így fájó szívvel, de elengedtem Japánt ebben a játékban most..

Tovább gondolkozván jöttek az újabb és újabb ötletek. Nem volt könnyű, mivel szívem szerint az egész világot körbeutaznám. 🙂 És bizony van is olyan ország, ahol már jártam, és bármikor visszamennék.. Ilyen Németország, Horvátország vagy Görögország.

Végül elképzeltem, hogy ha most rögtön mondanom kéne 2 országot, ahova holnap már mehetnék is, az melyik 2 ország lenne..

Az egyik ország Anglia. Különösebben mitikus oka nincs, hogy miért azt választanám, egyszerűen csak jó lenne ott is körbenézni, milyen az élet a szigeten. 🙂

És ha már az ország megvan, akkor mi is legyen a kiválasztott desszert.. Na itt megint sok volt a lehetőség, a Viktória piskótától kezdve, az almás morzsán át a trifle-ig.

És bizony itt van az Eton mess is.

—————————————————————————-

Az Eton mess egy tradícionálisan brit desszert, amit hagyományosan eperből, habcsókból és tejszínből készítenek. A 19. század óta ismerik ezt a finomságot, melyet az Eton-i főiskolán szolgáltak fel először, amikor a Harrow School játékosai ellen vívott éves krikett játék zajlott. A főiskola könyvtárosa szerint eredetileg eperből vagy banánból készült, fagylalttal vagy tejszínnel összeturmixolva. A habcsók csak később került bele.

Egy legutóbbi mítosz szerint az Eton mess először úgy készült, hogy egy kutya véletlenül összetörte a desszertnek szánt habcsókot, miközben egy piknikre utaztak Eton College-be és mentve a menthetőt, az összezúzott habcsókot eperrel és tejszínnel kínálták.

Forrás: Wikipédia

—————————————————————————-

Ma már persze bármilyen nyári vagy őszi gyümölcsből elkészíthető, akár többfélét is párosíthatunk egyszerre, mindenhogyan nagyon finom lesz!

Friss és fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető, én fagyasztottakat használtam most. Habcsóknak pedig a Citromos csók került bele, így a citrom plusz ízt adott még hozzá. 🙂

Eper, málna, szeder, áfonya, ribizli vagy akár barack, alma, körte.. bármelyik kombó biztos siker! 🙂

Hozzávalók

 • 15 dkg eper
 • 15 dkg málna
 • 2 ek porcukor
 • 2 dl habtejszín
 • 2 marék összetört habcsók

Elkészítés

 1. Az epret kisebb darabokra vágjuk és összekeverjük a málnával.
 2. Megszórjuk a porcukorral, villával kissé összenyomkodjuk őket és kis időre félretesszük.
 3. A tejszínt lágy habbá verjük, tehát nem kell teljesen felverni. Ne legyen kemény hab, de már ne is legyen híg.
 4. A habcsókot összetörjük és lazán beleforgatjuk a tejszínbe.
 5. Desszertes tálkákba vagy fagylaltos kelyhekbe kiporciózzuk a habcsókos tejszínt és a gyümölcsöket. Egy kanál segítségével lazán összeforgatjuk, hogy rendetlen legyen (ahogy a neve is mutatja, mess=rendetlenség 🙂 ).
 6. Tetejére morzsoljunk még habcsókot.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.