Datolyakocka
Tesómnak akartam valamit névnapjára, és mivel szereti a datolyát, ezt sütöttem ki neki.
Mióta békét kötöttem az aszalt gyümölcsökkel, mindig van itthon 8-10 féle is. Bár magában nem szoktam megenni, süteménybe viszont nagyon finom a datolya.
Emlékszem tesóm régen, mikor gyerekek voltunk sokszor evett datolyát, így ez volt a legkézenfekvőbb alapanyag, amivel aztán összeállítottam ezt a sütit. Ebből az adagból 8 db kocka jön ki, azonban írhatnám 4 főre is az adagot, mivel laktató desszert.
Bátran próbáljátok ki, mert nagyon finom. 🙂
Hozzávalók
- 20 dkg datolya
- 20 dkg darált mandula
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 kk fahéj
- 4-5 ek tej
- 1/2 kk sütőpor
- 1 ek vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
A tetejére:
- 6 dkg étcsokoládé
- pici tej
- 4 szem datolya kimagozva, félbevágva
Elkészítés
- A datolyákat kimagozzuk, és apróra vágjuk, majd összekeverjük a tojássárgákkal, a mandulával, a zsemlemorzsával, a sütőporral, a fahéjjal, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tejjel.
- A tojásfehérjéket az átszitált porcukorral sűrű krémmé keverjük. (Elektromos habverő erősen ajánlott!) Ha ez megvan, a krémet a masszával összedolgozzuk, és kivajazott 26×13 cm-es királytorta formába simítjuk.
- 170°C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 45 perc alatt, ha kész, a formában hagyjuk picit hűlni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük.
- Az étcsokoládét megolvasztjuk, pici tejjel összekeverjük, rákenjük a süteményre, majd villával átlósan hullámokat rajzolunk rá. Felvágjuk 8 db kockára és mindegyik közepére 1-1 fél szem datolyát helyezünk merőlegesen a hullámokra.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!