Habos ribizlikoszorú

Habos ribizlikoszorú

Még a nyáron avattam fel szép, új koszorúformámat ezzel a már létező, viszont általam már módosult recepttel. Az idő is nekem kedvezett, a 40 fokból 20 fok lett, így bátran álltam neki ennek a habos-babos süteménynek. Egy 23 éves receptújságban akadtam rá erre a csodás finomságra. Ritkán készül el nálam sütemény a recept eredeti mivoltában, kisebb vagy nagyobb részben mindig variálok rajta. Vagy a hozzávalók mennyiségén vagy az elkészítési módon változtatok, és nem ritka, hogy plusz hozzávalót adok hozzá, vagy a meglévők közül veszek el belőle. Itt sem történt másként, és ha szabad ezt mondanom, nagyon jól sikerült. Repeta nélkül nem bírta senki, így ez a hatalmasnak tűnő torta pikk-pakk elfogyott.

Egyébként az eredeti recept 5 dl tejszínnel és 4 dkg zselatinnal írja a tölteléket. Sajnos én most nemrég pórul jártam a tejszínnel, hiába használtam a jól bevált tejszín márkámat (mellesleg nem tudom mi van vele, de 5ből 3 a kukában landol.. azt hiszem, néznem kell másik márka után), ezért biztosra akartam menni, és cukrászhabot vettem. Mint a képen is látható, semmi gond nem volt vele.:)

Bocs a hosszú leírásért, azért lett ilyen szájbarágós, hogy tutira sikerüljön.

Ha nincs koszorúformánk, készíthetjük rendes tortaformával is, akkor elég a 24 cm-s átmérőjű is.

Bátran készítsük el ezt a süteményt, nálunk kedvenc lett! Nagyon habos és nagyon finom!:)

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

A tésztájához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 4 ek olaj
  • 1 kk sütőpor
  • 1 “löttyintés” tej

A töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (helyettesíthető 1 kupak vanília aromával is)
  • 6 dkg kristálycukor
  • 5 dl cukrászhab
  • 30 dkg ribizli
  • ribizlilekvár

A díszítéshez:

  • tejszínhab
  • szeletelt mandula
  • néhány szem ribizli

Elkészítés

  1. A 4 tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és tovább verjük vele. Mivel egészben verjük a tojást, nem lesz kemény, viszont jó habos lesz, és ha kivilágosodott, akkor már jó.
  2. Hozzáadjuk az olajat. A lisztet, sütőport és kakaóport összekeverjük, és beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Ezt is érdemes kisebb adagokban elvégezni. Végül hozzálöttyintünk egy kis tejet is, hogy ne legyen túl sűrű a massza. Elkeverjük.
  3. A masszát egy 26 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett koszorúformába öntjük, elsimítjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Sütőtől függ, nézzünk rá, nehogy megégjen.) Ha megsült, rácsra borítva hűlni hagyjuk, és félbevágjuk.
  4. A töltelékhez megfőzzük a pudingot a tejjel, kristálycukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Hagyjuk teljesen kihűlni. Időnként jól kavargassuk meg, és ha már kihűlt, akkor is még keverjük el jó simára, ne maradjon darabos.
  5. A torta alsó felét visszatesszük a formába, de ne a koszorú aljába, hanem a sima tortalapot kapcsoljuk rá (különben nem fogjuk tudni kivenni a formából). Bekenjük ribizlilekvárral, és rászórjuk a ribizli 1/3-át.
  6. A tejszínt/cukrászhabot felverjük. Ebből egy keveset (4-5 ek) keverjünk el a pudingban, ezzel fellazítva azt. Ha szükséges, még keverjünk el benne. Ha már jó laza a puding, kb, mint a tejszín, akkor lehet a pudingot apránként, óvatos mozdulatokkal elkeverni a tejszínben. Ezt a műveletet úgy képzeljük el, mint mikor a keményre vert tojáshabot keverjük el a piskótatésztában.
  7. Ha megvan, rákenjük a ribizlire a krém kb 1/3-át. Megszórjuk a maradék ribizli felével. Erre mehet még 1/3-ad krém, végül megszórjuk a maradék ribizlivel. Rátesszük a torta tetejét, és 1 éjszakára hűtőben pihentetjük. A maradék habot is fóliával letakarva a hűtőbe tesszük.
  8. Másnap óvatosan tortatálra tesszük a művet, oldalát megszórjuk szeletelt mandulával, majd a maradék habbal és néhány szem ribizlivel feldíszítjük. Óvatosan szeleteljük, nehogy összenyomjuk. Jó étvágyat hozzá!:)

Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*