Marcipános-vörös áfonyás kiflicskék
Amúgy is nagyon szeretem az aprósüteményeket, ilyenkor késő ősszel pedig különösen kívánom a mindenféle falatnyi finomságokat és sorozatban gyártom őket. Szinte sajnálom, hogy ilyen “rövid” a karácsonyi időszak, mert nincs elég idő az összes kedvenc elkészítésére. 🙂
Azért Karácsonykor 3-4-5 féle mindig van, köszönhetően a különösen jó tárolhatóságuknak. Van annak egyfajta varázsa, amikor az ember fogja a kis desszertes tányérját és a szebbnél szebb süteményes fémdobozokból ráhalmoz mindegyikből pár szem finomságot.
Ez a kiflicske, vagy mondhatni, hókifli nagyon-nagyon finom, a tésztája kellemesen porhanyós, ahogy azt szeretjük, a tölteléket pedig bátran lehet variálni kedvünkre. Lehet lekváros, lehet aszalt gyümölcsös, marcipános, feldobhatjuk narancshéjjal, szóval tényleg számtalan lehetőség kínálkozik. 🙂
Hiába a sok marcipán, egyáltalán nem gej ez a sütemény, a vörös áfonya savanykás íze remekül ellensúlyozza a marcipán édességét.
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 11 dkg zsír
- 0,7 dl tej
- 1,5 dkg firss élesztő
- csipetnyi só
- 4 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 16 dkg marcipán
- 16 dkg aszalt vörös áfonya
- 3 ek rum
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
Elkészítés
- Az élesztőt a tejjel simára keverjük. A lisztet a sóval és a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és az élesztős tejet és tésztává gyúrjuk. Amíg a töltelékkel foglalkozunk, tegyük a tésztát a hűtőbe.
- A töltelékhez a vörös áfonyát kicsit felaprítjuk. A marcipánt hozzáreszeljük, ügyeljünk rá, hogy ne álljon nagyon össze a marcipán. Meglocsoljuk a rummal, jól összekeverjük.
- A tésztát lisztezett deszkán 1-2 mm vékonyra és téglalap alakúra kinyújtjuk. Ha nagyon nem egyenletes a széle, vágjuk körbe és tegyük félre a tésztát, amit később újra kinyújtunk és töltjük.
- A kinyújtott tésztát kb 5×5 cm négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzet közepére 1-1 tk tölteléket teszünk és a tölteléket átlósan hengerré egyengetjük a tésztán. Ezután átlósan feltekerjük a tésztát, a két csücskét behajtjuk és becsomagoljuk vele a kiflicskéket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket lekenjük a tojásfehérjével és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, porcukorral megszórjuk őket.
Ebből a mennyiségből kb. 40 db kiflicske lesz.
Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
[Megjegyzés:]
A videóban máshogy csomagolom be a kifliket, mint a leírásban, ez ne zavarjon meg senkit sem, jó a módszer így is, úgy is. 🙂