Frankfurti grillázskoszorú
Már régóta készültem ezt elkészíteni, de mindig csak halogattam. Most viszont már itt volt az ideje!:) Ősrégi recept ez is, ami az idő folyamán folyton változott. Nagyanyáink receptje szerint a töltelék csupán vajból, cukorból és 1 tojássárgájából állt, továbbá rumot is kevertek hozzá. Ez azóta sokat finomult, sokféle variáció megtalálható szakácskönyvekben és az interneten is. Nekem is kétféle verzió van itthon, amiket összehasonlítottam, és a 2 elegyéből, illetve némi variálással összegyúrtam a sajátot. Sikerült egy nem túl édes, krémes élvezetet összehoznom.:)
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja vagy 1 tk citromaroma
- 15 dkg finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 3 tojás
- csipetnyi só
A krémhez:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 17,5 dkg vaj
- 4 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- rum ízlés szerint (elhagyható)
A grillázshoz:
- 10 dkg egész mandula (héj nélkül)
- 6 dkg kristálycukor
- 1 dkg vaj
Továbbá:
- 6-7 ek savanykás ribizlilekvár (vagy eper vagy erdei gyümi)
Elkészítés
- Egy 22 cm-es kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk.
- A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrokat, a citrom héját (vagy aromát) és a sót. Krémmé keverjük. A tojásokat egyenként alaposan beledolgozzuk.
- Összekeverjük a lisztet, keményítőt és sütőport, majd több adagban a vajkrémbe szitáljuk, és elkeverjük.
- A masszát a formába öntjük, elsimítjuk, és 180°C-on megsütjük kb. 40 perc alatt. 10 percig még a formában hagyjuk, csak utána borítjuk ki rácsra, és kihűtjük.
- A pudingot a tejjel és cukorral megfőzzük, majd félretesszük hűlni. A vajat habosra keverjük, és a már kihűlt pudinggal apránként elvegyítjük. A végén jöhet hozzá a rum.
- A grillázshoz a mandulát apró darabokra vágjuk, majd a vajjal és cukorral együtt egy lábosban kis lángon addig melegítjük, míg a cukor megkaramellizálódik. Ezt is hagyjuk kihűlni.
- A kuglófot vízszintesen 3 részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük 3-4 ek lekvárral, utána megkenjük a krémmel is. Rátesszük a középső lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd krémmel is. Mehet rá a felső lap, és az egészet bevonjuk a maradék krémmel.
- Végezetül befedjük a mandulagrillázzsal, és pár órára hűtőbe tesszük.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!