Karácsonyi copf

Karácsonyi copf

Először is.. Nem szeretem az aszalt gyümölcsöket. A mazsolát egyenesen utálom. De mikor édesanyám receptjei között egy ősrégi Mester Kuktában rátaláltam erre, valamiért érdekelni kezdett. Mivel szeretek mindig valami újat kipróbálni, hát megtettem. Vásároltam egy csomag aszalt gyümölcs mixet, és kicsi változtatásokkal megsütöttem ezt. Hogy mi lett ennek a vége? Nem bántam meg! Nagyon finomnak találtam. És nem csak én, hanem a családból mindenki. Sógornőm rögtön elkérte a receptet, ahogy megkóstolta, sőt még a bátyám is neki állt egyik este ilyet sütni! 😀 Szóval meglepően nagy sikere volt. Ezt biztos, hogy még jó párszor el fogom készíteni. Egyetlen bajom volt vele, hogy nagyon hamar elfogyott. Lehet, hogy ezek után meg fogom szeretni az aszalt gyümölcsöket? A mazsolát biztosan nem. De a többinek adok még esélyt.:)

Ez volt az első története ennek a finomságnak. Azóta már jó párszor megsütöttem, egyszerűen imádom! I-M-Á-D-O-M! Szívem szerint a “hány főre” mennyiségét átírnám 1-re. Merthogy, ha tehetem, egyedül falom be az egészet, és addig abba se hagyom, míg el nem fogy.

Mióta először megsütöttem ezt, azóta imádom az aszalt gyümölcsöket. Kivéve a mazsolát. Maximum az apró kis fekete görög mazsola, amit megeszek. Ma már  mindig tartok itthon 8-10-féle aszalt gyümölcsöt is, ha kedvem támadna valami aszalt gyümis finomsághoz, például ehhez..

Úgy gondolom, sütnöm kéne egy újabb adagot.. Vigyázat, erős függőséget okoz!

A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítéséről!

Hozzávalók

  • 1 cs 3 lapos leveles vajas tészta
  • 25 dkg vegyes aszalt és kandírozott gyümölcs
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • pár szem dió
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 kk fahéj
  • 15 dkg porcukor
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. A töltelékhez a diót, mandulát és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd a fahéjjal és kristálycukorral jól összekeverjük.
  2. A felengedett leveles tésztát egyenként belisztezett gyúródeszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és felolvasztott vajjal bekenjük. 2 egyenlő részre vágjuk, és eloszlatjuk rajta a tölteléket.
  3. Ezután mindkét tésztalapot szorosan felcsavarjuk, és hosszában félbevágjuk. 2-2 csíkból, amelyet a vágott felükkel egymásnak háttal helyeztünk a gyúródeszkára, “copfot” csavarunk.
  4. A tésztavégeket jól összenyomkodjuk; a copfokat bezsírozott, belisztezett tepsire fektetjük, és pihentetjük kb. fél órát.
  5. A copfokat előmelegített sütőben 190°C-on aranybarnára sütjük kb. 35 perc alatt. Figyeljük, nehogy megégjen az alja. Ezalatt a porcukrot a citromlével kikeverjük. A megsült copfokat hagyjuk kihűlni, majd rácsorgatjuk a citrommázat. Ha a máz megdermedt, vágjuk fel kis falatkákra.

A 3 lapból 6 db copf jön ki. A lényeg az, hogy mindig jól összenyomkodjuk a copfokat, hogy ne essenek szét! Amikor félbevágjuk a tekercset, érdemes kis olvasztott vajjal a külső felüket is bekenni, hogy összeragadjanak, és úgy könnyebb felcsavarni!

Ezt a receptet már Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:

youtube

Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel őket. 🙂
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.

Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!

 

Lezárt téma.