Tojással töltött burgonya

Tojással töltött burgonya

Régi idők receptje ez a krumplis finomság. Azt nem mondom, hogy békebeli, mivel most nagyon divatossá vált ezt a szót használni, de még az is meglehet, hogy valóban az. Gyors kajának nem mondható, ugyanakkor nagyon finom, egyszerű és laktató, na meg látványnak sem utolsó. Előételnek, főételnek, vacsorának, kinek hogyan tetszik.

Megcsinálhatjuk megmaradt tojásfehérjével is.

Hozzávalók

  • 4 nagyobb burgonya
  • 1 kk köménymag
  • 4 tojás
  • kevés vaj vagy margarin
  • kis darab sajt (pl. trappista, edami)
  • bors

Elkészítés

  1. A krumplikat alaposan megmossuk, köménymagos és sós vízben héjastul megfőzzük (kb. 30 perc). Nem kell megpucolni!
  2. Mindegyik tetejéről levágunk egy szeletkét, majd kiskanállal kivájjuk a belsejét, hogy elférjen benne a tojás.
  3. A fészkekbe mogyorónyi vajat teszünk, megsózzuk, borsozzuk, és 1-1 kisebb, vékony szelet sajttal kibéleljük.
  4. Vastagon kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Mindegyikbe beleütünk 1-1 tojást. A levágott burgonyaszeleteket meghámozzuk, és a többi krumpliforgáccsal együtt a burgonyák mellé, közé szórjuk. Ezt is megsózzuk, borsozzuk, kevés vajat morzsolunk rá.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. A sütési idő függ attól is, mekkorák a krumplik, mennyire főttek meg, és mekkora fészket vágtunk beléjük. Mondjuk, hogy kb. 40 perc.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*